Заповеди на зам.-кмета Мария Вълканова за агитацията по време на кандидат-президентската надпревара и за Националния референдум

Със две последователни заповеди на зам.-кмета Мария Вълканова бяха определени местата за поставяне на информационно-разяснителни и агитационни материали за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент и на Националния референдум на 6 ноември 2016 г. Предизборната кампания ще продължава от 7 октомври до 24.00 часа на 4 ноември.

Агитационни материали за президентската надпревара могат да се поставят таблата, номерирани от 1 до 21, разположени на пл. "Акад.Николай Хайтов", както и на сградите, в които са настанени политическите партии и коалиции.

Информационно-разяснителни и агитационни материали за Националния референдум могат да се поставят на таблото-собственост на Общината, разположено срещу Търговския център. За провеждане на конкретни обсъждания и други прояви по въпросите на референдума (по мотивирано искане на участници-инициативни комитети, партии и коалиции) безвъзмездно се предоставя помещение на ул. "Цар Иван Асен ІІ" 38, ет.3.

И за кандидат-президентската кампания и за Националния референдум агитационни материали може да се разлепват и на други сгради, огради и витрини, но само след изрично разрешение от собственика или управителя на имота.

Забранени за агитация са държавният и общинският транспорт и сградите/имотите, които са публична държавна и общинска собственост. Забранени са също публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията, използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението или такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Не могат да бъдат използвани материали, съдържащи герба и знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения. Не е позволена агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50% държавно/общинско участие в капитала, както и на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации. Забранена е и предизборната агитация от страна на служители на вероизповеданията. Извършването на религиозни обреди по време на кампанията обаче не се считат за такава.

В 7-дневен срок след изборния ден, а при произвеждане на втори тур - в 7-дневен срок от датата му, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали. При неизпълнение на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, ще се налага глоба съгласно чл. 472, ал. 1 от Изборния кодекс.

Контролът по изпълнението на двете заповеди се осъществява от секретаря на Община Асеновград инж. Петър Иванов.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини