Над 500 малки и средни български фирми са кредитирани по плана „Юнкер“

Eдна година измина откакто беше задействан т.нар. План Юнкер за растеж и инвестиции в Европа. Проектът, свързван с името на председателя на ЕК, има за цел да стимулира частния бизнес в ЕС да тегли повече лесни и евтини заеми, за да влага парите в производство, технологии, стратегическа инфраструктура и съответно – от това да се създават нови работни места. За тази цел с помощта на Европейската инвестиционна банка в Люксембург беше създаден специален Фонд с публични средства. Наскоро доклад на ЕИБ показа, че 15-те по-богати държави в ЕС първи са се възползвали от този ресурс, за да инвестират в големи инфраструктурни проекти, предаде БНР. 

Илияна Цанова – бивш министър и вицепремиер на България, отговарящ за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства в периода 2013-2014 г., а преди това и директор европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие, сега е заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. За предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ тя обясни че към момента са подписани 4 споразумения с 3 търговски банки в България, които се очаква да осигурят близо 400 млн. евро ресурс за финансиране на проекти на малки и средни прeдприятия у нас:

Над 500 компании са се възползвали от тази възможност като средният размер на заема е 250 000 лева. До изчерпване на наличния ресурс ние очакваме още 1000 компании да се възползват от тази възможност. В процес на подготовка са още 4 споразумения с търговски банки, които се надявам да бъдат подписани скоро, така че ресурса в тази връзка ще бъде увеличен допълнително с още 800 милиона лева.

През първата година от началото на инвестиционния план "Юнкер", България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране.

Инвестициите, които се предлагат за финансиране от фонда, не са на квотен принцип. Всеки проект се конкурира на база подготовка, на база качество, а не на база на политически уговорени квоти. Така, че тук е важна инициативата на частния сектор - да подготви и да предложи проекти, които са достатъчно добри да бъдат финансирани. Ние не сме имали проекти, които да оценим от България до този момент. Не сме отказали проекти, но не сме имали проекти за директно финансиране, които са били предложени за оценка. Очаквам до края на годината два проекта за България да бъдат одобрени и знам, че след още 2 години тези усилия ще бъдат удвоени

Изключително важна е инициативата на частния сектор, тъй като планът „Юнкер“ не функционира на квотен принцип, изтъкна Цанова и допълни:

До момента, ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо половин процент от Брутния вътрешен продукт на България.

Тези гаранции, които ние даваме на банките, първо, ние имаме ангажимент от тяхна страна, че ще финансират определен портфейл от инвестиции при условия, които са изгодни за банките. Търсенето е много голямо, с бързи темпове рлесурсът се изчерпва, затова подготвяме и допълнителни кредитни линии. Освен това, като инвестиция от гледна точка на БВП, България също се нарежда на пето място от всички страни членки, които са били финансирани.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини