Ударих президентския дворец нарочно, признава пилот гюленист

Пилотът, който удари президентския дворец в Анкара по време на опита за преврат на 15 юли, заяви, че се целил в сградата като част от преврата. Така той става един от първите войници, които признават, че са действали, знаейки, че има пуч срещу правителството на държавата.

"Аз знаех, че ние, имам предвид Гюленисткото движение, организираме преврата. Аз ударих сградата нарочно", заявява пилотът Мюслим Маджит в показанията си, взети на 30 септември, пише "Хюриет".

Последователи на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен са обвинени, че са организирани опита за пуч.

Войници, идентифицирани като Мете Кайгусуз, Ахмет Тосун и полковник Ахмет Йозчетин са били на една маса в нощта на преврата, посочва Маджит, допълвайки, че Йозчетин е получавал нареждания от цивилни, които той не познава.

"Хакан Еврим, Кубилай Селчук и цивилни, които аз не познавам, бяха във военната зона", допълва Маджит.

"Тосун предаде нарежданията, които получи от Мехмет Фатих Чавур по уоки-токи на самолета. Чавур получаваше нареждания от Ахмет Йозчетин. Тосун започна да казва на самолетите, че има разрешение да се удари парламентът, да летят на ниска височина над Къзълай, че има разрешение да се удари "Тюрксат" (топ сателитната мрежа на Турция) и да летят ниско над Генералния щаб", заявил пилотът.

В показанията си, Маджит заявява, че е знаел, че командирът на Военновъздушните сили ген. Абидин Юнал е бил отведен до 141-ви флот на военновъздушна база, която била един от центровете на преврата, но ръцете му не са били вързани.

"Той ни каза добър вечер и си тръгна", заявява Маджит.

Той също описва как е ударил президентския дворец по време на опита за преврат.

"Аз ударих президентския дворец и близката джамия. Пуснах бомба близо до джамията. По-късно самолетите, които излетяха от Ерзурум дойдоха и ме спряха. След това аз се върнах в базата. В това време аз знаех, че ние правим опит за предрат", допълва той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини