Канада напусна преговорите за СЕТА

Търговското споразумение между ЕС и Канада е пред провал, след като канадският министър на търговията Кристия Фриленд напусна в петък преговорите в Белгия, заявявайки, че съюзът е неспособен да подпише сделката. 

Фриленд се срещна с представители на регионалния парламен в белгийската провинция Валония, която се противопоставя на сделката. За да тя бъде финализирана, всички членки на ЕС трябва да я одобрят, но Брюксел не може да направи това без съгласието на всички белгийски провинции. 

"За мен и за Канада е видно, че Европейският съюз е неспособен да сключи международно споразумение дори с държава с европейски ценности като Канада", коментира Фриленд, цитирана от Би Би Си. Тя добави, че е разочарована, но счита сделката за невъзможна. 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че ще се срещне с Фриленд и валонския премиер Пол Манет днес, за да се справи с критичната ситуация. Говорител на канадския министър потвърди, че тя вся още е в Брюксел, но не даде уверението си, че срещата ще се проведе.

От това дали СЕТА бъде подписано зависи и отпадането на визите за Канада за българските граждани.
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини