Половината от свинското – вносно, родно не достига

Едва около 40-50% от свинското месо, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина, коментира пред "Монитор" Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

"Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо", бе категоричен Урджанов.

По думите на експерта нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа си.

Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи – Англия, Испания и Кипър. Основно гастарбайтерите предпочитали трайни сурово-сушени продукти като филе "Елена", Панагюрска луканка, кайзерован врат "Тракия" и роле "Трапезица".

Урджанов уточни, че обемите от местни продукти, които се изнасят, все още не са големи.

"Имаме големи възможности, имаме големи традиции, прекрасно оборудване и можем да продължим да работим в тази посока, но ни трябва подкрепа и от правителството за промотиране на нашите продукти", настоява той.
 

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини