-3 °C

Проф.Стоян Денчев стана почетен гражданин на Одрин

Изображение 1 от 4

  Проф.д-р Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София беше удостоен със званието „Почетен гражданин на община Одрин, Р Турция „. Това стана на 25 ноември 2016г. по време на тържество, посветено на 94 –годишнината от освобождението на града.Празника почетоха валията на Одрин Гюнай Йоздемир,Генералният консул на Българяв Одрин Васил Вълчев ,кметове, депутати и други гости от България, Гърция, Косово, Сърбия. На трима души -проф.д-р Стоян Денчев,България, художника Димитрис Налбантис, Гърция и  проф.д-р МетинСьозен,учредител и председател на фондацията на историческите градовев Турция беше присъдено званието „Почетен гражданин“за принос впопуляризирането на Одрин.Плакетите връчи кметът на Одрин Реджеб Гюркан.

  На тържеството присъстваха заместник председателя на ДПС и кмет на Кърджали инж.Хасан Азис и народните представители от ДПС от Кърджали и Хасково – Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман.Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

  Инж.Хасан Азис   поздрави жителите на побратимената община Одрин по случай празника и изрази надежда, че взаимоотношенията между двете общини ще продължават да се развиват активно.Той честити от името на ръководството на ДПС званието почетен гражданин на проф.д-р Стоян Денчев, който е бил депутат и заместник-председател на ПГ на ДПС в 37-ото Народно събрание и му поднесе като подарък картина от наш художник.“На практика вие реализирахте идеята и философията на Мустафа Кемал Ататюрк- „Мир в родината, мир в света“, обърна се инж.Азик към колегата си Реджеб Гюркан. Присъждането на званието „почетен гражданин“ на хора от три съседни държави е знак за това, че Ататюрк е жив в умовете и сърцата, каза още той.

  Сред мотивите проф.Денчев да стане почетен гражданин на побратимената ни община беше изтъкнато, че той  е направил предложението  пред МС в началото на 1994г.за откриване на граничен пункт между селата Хамзабейли и Лесово, негова е инициативата за възстановяване на църквата „С.Св.Константин и Елена“ в Одрин.Той е реализирал много позитивни идеи в рамките на сътрудничеството между Тракийския университет в Одрин и на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, с негово активно съдействие е открита специалност „Български език за преводачи“ в Одрин, открити са два информационни българо-турски центъра в Тракийския университет.

  Проф.Денчев е носител на медал за заслуги към Тракийския университет и отличен със специален плакет и диплома на Търговската камара в Одрин.

  На церемонията след благодарствените думи проф.Денчев подари на кмета на Одрин един специален стол от „Червен салон“ на ресторант „България“ към едноименния хотел в София, на който през далечните 1913-1915г. често е сядал младия и красив Мустафа Кемал, военен аташе на Турция в Царство България.

  Източник: kardjali.bgvesti.net

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
  24 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  24 яну 2020
  Последни новини