Проф.Стоян Денчев стана почетен гражданин на Одрин

Изображение 1 от 4

    Проф.д-р Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София беше удостоен със званието „Почетен гражданин на община Одрин, Р Турция „. Това стана на 25 ноември 2016г. по време на тържество, посветено на 94 –годишнината от освобождението на града.Празника почетоха валията на Одрин Гюнай Йоздемир,Генералният консул на Българяв Одрин Васил Вълчев ,кметове, депутати и други гости от България, Гърция, Косово, Сърбия. На трима души -проф.д-р Стоян Денчев,България, художника Димитрис Налбантис, Гърция и  проф.д-р МетинСьозен,учредител и председател на фондацията на историческите градовев Турция беше присъдено званието „Почетен гражданин“за принос впопуляризирането на Одрин.Плакетите връчи кметът на Одрин Реджеб Гюркан.

    На тържеството присъстваха заместник председателя на ДПС и кмет на Кърджали инж.Хасан Азис и народните представители от ДПС от Кърджали и Хасково – Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман.Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

    Инж.Хасан Азис   поздрави жителите на побратимената община Одрин по случай празника и изрази надежда, че взаимоотношенията между двете общини ще продължават да се развиват активно.Той честити от името на ръководството на ДПС званието почетен гражданин на проф.д-р Стоян Денчев, който е бил депутат и заместник-председател на ПГ на ДПС в 37-ото Народно събрание и му поднесе като подарък картина от наш художник.“На практика вие реализирахте идеята и философията на Мустафа Кемал Ататюрк- „Мир в родината, мир в света“, обърна се инж.Азик към колегата си Реджеб Гюркан. Присъждането на званието „почетен гражданин“ на хора от три съседни държави е знак за това, че Ататюрк е жив в умовете и сърцата, каза още той.

    Сред мотивите проф.Денчев да стане почетен гражданин на побратимената ни община беше изтъкнато, че той  е направил предложението  пред МС в началото на 1994г.за откриване на граничен пункт между селата Хамзабейли и Лесово, негова е инициативата за възстановяване на църквата „С.Св.Константин и Елена“ в Одрин.Той е реализирал много позитивни идеи в рамките на сътрудничеството между Тракийския университет в Одрин и на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, с негово активно съдействие е открита специалност „Български език за преводачи“ в Одрин, открити са два информационни българо-турски центъра в Тракийския университет.

    Проф.Денчев е носител на медал за заслуги към Тракийския университет и отличен със специален плакет и диплома на Търговската камара в Одрин.

    На церемонията след благодарствените думи проф.Денчев подари на кмета на Одрин един специален стол от „Червен салон“ на ресторант „България“ към едноименния хотел в София, на който през далечните 1913-1915г. често е сядал младия и красив Мустафа Кемал, военен аташе на Турция в Царство България.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини