10 мегапромени на планетата, видими от космоса с Google Earth Timelapse (видео)

Google Earth Timelapse събира визуална информация от сателитите през последните 32 години. Някои мегапроекти се виждат от космоса, други места се променят без мегапроект, а заради глобалното затопляне, което казват, че е причинено от човешката дейност.

10. Дубай. Едва ли има човек, който да не е чувал за изкуствените острови. Те се виждат от космоса.

9. Тибетското плато. Голямото езеро става все по-голямо. 

8. Ал Хиран Пърл. Мащабният проект на Кувейт превръща пустинята в плаж. За целта е необходимо морето да мине по канали сред пясъците и получаваш курорт.

7. Аралско море. Най-голямата екологична катастрофа, предизвикана от човека. Голямото безоточно езеро, разположено между Казахстан и Каракалпакстан пресъхва, след като водите на двете големи реки, вливащи се в него Амударя и Сърдаря, са отклонени с цел напояване.

6. Таин, Гана. Наистина не знаем какво точно се случва в Африка. Но на реката в едноименния окръг след 2010 се е появило доста голямо водохранилище.

5. Бризбейн, Австралия.

4. Сонгдо Донг, Южна Корея. Това не сте го виждали. Мястото се разраства като международен център за свободна търговия. Songdo International Business District (Songdo IBD) е нов интелигентен град или "вездесъщ град", построена от нулата на 1500 дка на рекултивирани земи по протежение на брега в Инчеон. На 65 км от Сеул, тази свободна икономическа зона е свързана с международното летище Инчеон с 12,3-километровия стоманобетонен мост Инчеон. Тук има компютри по сградите и в транспорта, градът е със сертификати за зелени сгради, и за устойчивост. Хората могат да правят видео-конферентни разговори със съседите си, или дори да присъстват на уроци от разстояние. Могат да контролират осветлението, отоплението, климатизацията и т.н. с натискането на един бутон на контролния панел. Сензори събират информация за неща като потока на трафика и употребата на енергия. Този вид информация се преобразува в сигнали, които казват на гражданите, след колко време пристига автобуса, или уведомяват властите за престъпление. Водопроводната система е проектирана да предотвратява загуби на питейна вода в душове и тоалетни. В Сонгдо има и реплики на забележителности от различни места по планетата, включително на нюйоркския Сентръл Парк.

3. Уст-Илимск, Иркутска област. Каскадата от три ВЕЦ на река Ангара, един от които е Уст-Илимск. През 2010 год. е изработила  700 млрд кВт⋅ч

2. Джунггар Ордос, Вътрешна Монголия, Китай. Строителството на най-големия град-призрак започва през 2003 год. Проектиран е за 1 млн. души население, но в града живеят 20 000 души, а 98% от сградите пустеят.

1. Водохранилището Жирау, Бразилия. Тази ВЕЦ с мощност 3,75 ГВт е на река Мадейра, приток на Амазонка. Водохранилището е с площ 258 км2.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини