1 530 Ивановци празнуват на Ивановден в Димитровградско

1530 човека с името Иван и 737 Иванки празнуват на Ивановден в община Димитровград.. Най-възрастният Иван е роден на 14 април 1924г., а само три дни по-късно е родена и най - възрастната Иванка, която е на 93 години.

Най-малкият Иван, който има повод за празник днес е на една година, а най-малката Иванка е родена през 2009 година. Според статистиката, предоставена от администрацията в Димитровград, хората с името Ивайло в общината са 188, Ваня се казват 212 жени, а Ивелина - 118,

Дрес празнуват и носещите името Иво - 60 души, сред тях и кметът Иво Димов. На Ивановден повод да почерпят имат още Ива, Ивана, Ивайла,Ивет, Ванко, Иванко, Айван. 

Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

На седмия ден от месец януари  обичаят повелява кумовете или деверът да "къпят", пръскайки с вода, младоженците, които са сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости и да поднесе на кума вино, кравай и месо. В народната представа Св. Иван е покровител на кумството и побратимството.

Честито на всички празнуващи!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини