Експерти: Има нередности в промените на Закона за движение

Според обществени организации промените в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила в края на януари, ще доведат до по-голям тормоз на шофьорите.

Тези промени са и предпоставка за корупция, смятат те.

Против промените се обявиха на пресконференция  в БТА от сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. 

За пример те посочиха възможността КАТ да сваля регистрационния номер на автомобилите на пътя, да прекратява регистрацията, както и да отнема книжката на провинилия се шофьор при нарушения. 

Самия факт, че пътният полицай ще ви пита да ви въведе ли ЕГН-то в таблета, е същото като въпроса "какво правим сега", коментира Христо Радков, който е председател на МЕНСА, но днес присъства в качеството си на водач. 

Тези принудителни мерки се налагат и при проверка с дрегер и ако се окаже, че в издишвания въздух имате 0.5 или нагоре промила алкохол, а той не винаги отчита правилно, няма как да стигнете до болницата за кръвна проба, която да опровергае това, добави той. 

По думите на Радков това със свалянето на номерата е въведено само в Гърция, но там броят жертви на пътя е близък до този в България и на практика това не е променило нищо съществено. 

Според председателя на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" Димитър Ганев в промените има лошо и некомпетентно написани текстове, като правила за движение в тунел, дефиниция на пешеходна пътека, гонка и др. 

Разрешението да се движим в лентата за принудително спиране на магистрала, ползването единствено на къси светлини в тунел, неяснотите за максималната скорост за движение за водачи от категоря В1 са само малка част от недомислията, според Ганев. 

Той коментира, че през последните години политиката на парламента е насочена към увеличение на глобите и санкциите, но само това не решава проблемите на пътя. 

По думите му жертвите при катастрофи са повече, отколкото са обявените в официалната статистика на МВР - за 2015 г. са били с 20 повече, а за 2016 г. - с осем. 

Сегашните промени не са плод на статистика и анализ, смята и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. 

Той заяви, че настояват парите от глобите да отиват на едно място, да се инвестира в техника, с която да може веднага да се събират глобите от нарушителите, както и да има ново звено, което да анализира данните.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини