Турският парламент одобри петгодишен мандат за президента и депутатите

Турският парламент прие рано днес поредния член от пакет с промени в конституцията, които имат за цел да превърнат Турция в президентска република.

При тайно гласуване рано днес, 341 депутати подкрепиха 11-и член от пакета конституционни промени, 134 депутати гласуваха "против", един се въздържа, пет бюлетини бяха празни и две бяха невалидни, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Одобреното предложение предвижда произвеждане на президентски и парламентарни избори по едно и също време. Съгласно изменението мандатът на президента и депутатите ще бъде пет години, а президентът ще може да бъде избиран за втори мандат с одобрение на три-пети от депутатите в парламента (330 народни представители).

Вчера депутатите приеха също 9-и и 10-и член от новия пакет, които регулират наказателната отговорност на президента и висшите държавни служители.

Парламентът може да реши разследван висш държавен служител да бъде изпратен на съд с гласовете на 367 депутати при тайно гласуване. Разследваното лице може да бъде отстранено от длъжност, ако е осъдено за престъпление, което му пречи да заема избираем пост.

Анадолската агенция отбелязва, че на турските депутати им предстои да приемат още седем конституционни промени. Приетите от тях предложения вероятно ще бъдат последвани от референдум, на който опцията за замяна на парламентарната система в Турция с президентска, ще бъде предложена за одобрение от електората.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), подкрепяна от опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД), успява да прокарва през парламента конституционните промени, които според президента Реджеп Тайип Ердоган ще донесат на страната силно лидерство и ще попречат на завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Главните опозиционни сили Народнорепубликанската партия и прокюрдската Партия на националистическото действие се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да бъде поставен на всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД - 39.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини