Ремонт бави експертизи на МВР за неопределено време

Ремонт на авария в абонатната станция на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР затруднява за неопределено време работата по експертизи, назначени по наказателни дела, научи Mediapool.

От ръководството на вътрешното ведомство твърдят, че няма забавени експертизи, но от института предупреждават, че дейността му ще се нормализира чак след няколко месеца.

Заради невъзможността експертизите да се извършват в сградата на НИКК в София, изследвания вече се пренасочват към лаборатории в страната, което допълнително забавя процеса. Освен това се оказва, че цялата ситуация е предизвикана от опита на института сам да се справи с проблема, вместо да допусне екип на "Топлофикация" до абонатната станция.

"Чакам експертизи от юни м.г. още. По някои от тези досъдебни производства има задържани в следствените арести, чиито обвинения не са изяснени и така ни държат с вързани ръце, защото забавянето на изследванията бави и разглеждането на мерките им за неотклонение", коментира столичен адвокат пред Mediapool.

Юристът научил за проблема от разследващи полицаи и лично се обадил в НИКК, откъдето потвърдили, че нямат парно и работата по някои експертизи се бави с месеци, тъй като няма на кого другиго да бъдат преразпределени.

Разминаване между МВР и "Топлофикация"

"На 7 или 8 януари, знаете бяха големи студове, възниква ремонт на помпа на "Топлофикация" в района, не в сградата на НИКК, а някъде в района, която захранва няколко сгради... Възниква повреда в тази помпа и има някаква комуникация с "Топлофикация", предприемат отстраняване, но очевидно не са отстранили повредата своевременно, така че на 9-и сутринта, когато идват служителите на работа, виждат, че всичко е замръзнало – радиаторите на "Топлофикация" в сградата и ВиК инсталацията", разказа заместник вътрешният министър в оставка Цвятко Георгиев пред Mediapool.

Потърсени за коментар по темата обаче, от "Топлофикация" уточниха, че всъщност става въпрос за авария в абонатна станция, собственост на НИКК, а не на общинското дружество. Въпреки това те предложили на института да изпратят техен екип, който да смени помпата. От МВР обаче решили сами да се справят с проблема и на 8 януари сложили нови две по-малки помпи.

Големият проблем обаче идва от това, че техническият екип, сменил помпите, настройва абонатната станция на твърде ниска температура. Затова и рязкото понижение на външната температура през този уикенд е довело и до замръзването на цялата ВиК и отоплителна инсталация на института, обясниха от "Топлофикация".

Зам.-министър Георгиев с оптимистична прогноза

По думите зам.-министър Георгиев веднага след това от НИКК са информирали за проблема всички свои структури в страната и "се започва дейност по отстраняване на тези проблеми, особено в тези помещения, в които са разположени лабораториите за анализ".

"В една значителна част от тях вече има топлоподаване и вода, така че тука до един-два дни те ще могат да си работят спокойно", увери той, подчертавайки, че "експертизи не са спрели в България, така четох някъде, ние имаме лаборатории в цялата страна, така че голяма част от изследванията се пренасочват към тези лаборатории и изследвания се правят".

"А и самият НИКК ще може да започне тука до един-два дни, най-вероятно, или от началото на другата седмица да използва своите лаборатории за изследвания, тъй като ще има вече необходимите условия за това", убеден е зам.-министърът.

Попитан какъв е броят на забавените заради аварията изследвания, той предположи, че изобщо не може да се говори за забавени експертизи: "Аз мисля, че няма забавяне, тъй като те си ги пренасочват към други лаборатории, където могат да се извършват такива експертизи, така че дейността (на НИКК) не е пострадала съществено, затруднена е работата на самите хора, които в тая сграда работят... Но работата по експертизи не е пострадала в цялата страна, както най-вероятно някой мисли, че е станало."

Допълнителен детайл е, че по информация на "Топлофикация" на 16 януари е била уговорена среща с представители на НИКК, на която да бъде обсъден проблемът, но тя така и не се е състояла, тъй като от института въобще не се обадили.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини