Челси Манинг благодари на Обама за помилването

Челси Манинг благодари на президента Обама, след като държавният глава я помилва и определи присъдата й да свърши на 17 май, съобщи CNN.

"Благодаря ти, Барак Обама, че ми даваш шанс", написа тя в Twitter.

В качеството й на военнослужещ, Манинг беше осъдена за кражбата на 750 000 страници от документи и водеоматериали от американската армия, които е дала на WikiLeaks.

Решението на Обама предизвика остри критики сред някои републиканци, а се оказа, че президентът е пренебрегнал и мнението на министъра на отбраната, който се противопоставил на помилването.

"Всичко, което мога да кажа по случая Манинг, е, че аз не подкрепих посоката, в която президентът пое. Но той си е взел решението", каза министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Бивш служител на разузнавателните служби е заявил пред CNN, че цялата разузнавателна общност е съкрушена от тази необяснима употреба на изпълнителна власт.

Манинг, която е транссексуална жена, поиска преместване в граждански затвор, след като беше изпратена във Форт Ливънуорт - изцяло мъжки военен затвор в западен Канзас. Тя беше осъдена през 2013 г. на 35 години.

По време на службата си в Ирак през 2010 г. Манинг е младши аналитикът в разузнаването и все още носи името Брадли. Тогава е предал хиляди дипломатически грами и отчети за военни действия на сайта WikiLeaks. 

По време на предварителните изслушвания по делото Манинг заяви, че стореното е било, за да се предизвика обществена дискусия по международната политика на САЩ. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини