Организират тренинг за родители в Димитровград

Тренинг за родители по метода на Монтероси у дома организират в Димитровград психологът Мария Георгиева и логопедът Румен Велков. Първото занимание ще бъде насрочено на 28 януари,събота в сградата на бившето АПК. Какво представяла това иновативно за родители обучение, разказа Мария Георгиева:

- Защо се спряхте на метода на Мария Монтесори?

- Първо, защото е доказал своята ефективност през годините и второ - тези принципи са сходни на моите. Не бих ползвала нещо, с което не съм съгласна. Прилагам го и при деца с увреждания, и при деца с проблеми в развитието, и при деца в норма. Целта е да доразвия знанията и уменията им. Прилагам го и при моите деца, като така лично наблюдавам резултатите.

- Какви са принципите на работа при този метод?

- Подходящата подготвена среда дава възможност на детето само да избира с какво да се занимава. Учителят, родителят или възрастният показва как става това-  по определен начин и в няколко стъпки. Детето само избира материалите, което го учи на дисциплина и отговорност. Тук няма награди. Задачата ни е да дадем възможността, детето да изживее насладата, че се е справило само. То се учи от своя опит като греши и само намира решението.

Развиването на дейностите от ежедневния живот и сетивата на децата са от значение, не само за по-нататъчния им живот като възрастни, но и за училищните умения. Съгласна съм с Монесори, че ръката е главния инструмент на мозъка. И тук възрастните трябва да помагат, а използвайки този метод е едновременно лесно, интересно и приятно. Подчертавам, че не отричам съществуването на останалите принципи, който желае може да се запознае, има достатъчно материали по темата в Интернет.

- А защо избрахте обучението да бъде на такава тема?

- Забелязвам, че много майки в Димитровград са иновативни, търсещи и загрижени за психическото развитие на децата си. Именно интереса към тази тема ни подтикна да организираме курса. Методът е подходящ дори и за бебета. Проблем, поне според мен е, че материалите са много скъпи, защото са естествени - от дърво.

Идеята е да запознаем хората с принципите и метода на работа. Но наблягаме и на това как в къщи с подръчни материали можем да го прилагаме, като се занимаваме с децата си. На работа и у дома аз лично имам много играчки, развиващи уменията на децата в различни възрасти. Например малката ми дъщеря е на 8 месеца и много обича да си играе с малка бутилка от минерална вода, пълна с леща. На пръв поглед това е съвсем просто и почти безплатно, но в същото време развива много умения у децата. На тренинга ще стане ясно какви точно са тези учения.

- А защо го наричате тренинг, а не обучение?

- Защото теория почти няма да има. Всичко ще е поднесено интересно и с практическа насоченост. Тренингът е учене чрез игра. А по-нататък подготвяме и други групови тренинги за родители, свързани с отглеждането и възпитанието на децата, а и с нашето личностно развитие.

Мисля, че е крайно време да обърнем внимание на превенцията, както за децата си, така и за нас самите. Факт е, че живеем в стрес - на работното място, на улицата, у дома и не намираме начини да се освободим от него. Затова идва и момент в който "чашата прелива". Тялото ни реарига, като се разболява на физическо ниво. Твърдя, че има начини да се справим, затова и организираме това. За да покажем, че можем сами! Участието в тренинга е след предварително записване на тел 0898 573 750.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини