Хасковски адвокат номиниран за юрист на годината

    Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия е номиниран за престижното отличие “Юрист на годината” на списание “Правен свят”. Номинацията е направена от адвокат Найден Толев.

    Срокът за предложенията за наградата изтече вчера. Освен Ташев за отличието са предложени младши съдията в Софийския градски съд Константин Кунчев и доц. д-р Александър Корнезов. Тази година ще бъдат връчени две награди – „Юрист на „Правен свят” и награда на съдебните репортери от централните медии. Наградите нямат финансово изражение, отличените получават статуетка и диплом.

    Церемонията по обявяване и връчване на наградите ще се състои на 22 февруари.

    Номинациите за престижните отличия задължително трябва да са придружени от подробни мотиви.

    Ето какво пише Найден Толев в предложението си за удостояването на Тодор Ташев с отличието “Юрист на годината”:

    “Номинирам адвокат Тодор Ташев за постоянство и търсене на справедливост.

    За да се мотивирам, ще посоча накратко кампаниите и инициативите, които е провел.

    Първата е срещу нароилите се арбитражни съдилища от март 2014 г. Колегата изготви доклад, който беше изпратен на Народното събрание, на редица депутати и на омбудсмана. Анализът му получиха и Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Висшият адвокатски съвет и Адвокатският съвет в Хасково. През 2015 г. Ташев представи петиция пред Европейския парламент, където се свърза и работи в сътрудничество с евродепутата Светослав Малинов. През 2015 г. намери подкрепа от д-р Кристиан Таков, председател на Арбитражния съд при Българската Търговско-промишлена палата.

    През април 2016 г. по негова инициатива и представяне на докладни до общинските администрации, общините в Хасково и Димитровград изрично забраниха на кметовете да връчват призовки, изходящи от арбитражни съдилища. От началото на 2016 г., след представяне на анализа от 50 страници за неправомерността в дейността на арбитражните съдилища пред омбудсмана на Република България, бяха приети промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за международния търговски арбитраж по всички направени от адвокат Ташев предложения.

    Той проведе и кампания срещу действията на ВСС и подписаното с Камарата на частните съдебни изпълнители споразумение. След срещи с министрите на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева и контакт с Асоциацията на държавните съдебни изпълнители, се стигна до промяна в Закона за съдебната власт, с която се даде право на ДСИ да събират вземанията на съдебната власт. Промените в закона са факт от август 2016 г.

    Адвокат Ташев проведе кампания против събиране на неправомерна такса от Районен съд - Димитровград (при частна жалба системно се събираше пропорционална такса от 4% от материалния интерес, въпреки че в закона е предвидена проста такса от 15 лв.) Тази такса масово се искаше при представяне на частна жалба против актове по чл. 417 ГПК, по които основни кредитори са банки и интересът често е много голям. Така, вместо 15 лв., съдът изисква такса от порядъка на 4000 лв. - 6000 лв., която често е непосилна. Въпреки множеството оспорвания и постановени влезли в сила решения за основателността на възраженията срещу подобна практика на Окръжен съд-Хасково, описаната порочна система не преставаше . Затова последваха сигнали на адвокат Ташев до всички компетентни институции, към които имаше списък с 11 дела на двама съдии, доказващи системни нарушения. Инспектор при ВСС Димана Йосифова обаче констатира липса на нарушения. При смяната на главния съдебен инспектор бяха дадени препоръки за прекратяване на практиката. И ѝ беше сложен край през 2016 г.

    От 2011 г. адвокат Ташев води кампания за прилагане на закона и служебно отписване на автомобилите със служебно прекратена регистрация пред органите на местната администрация, които търсят и претендират данък, въпреки прекратената регистрация за движение по републиканска пътна мрежа.”

    През годините носители на приза „Юрист на годината” в различни категории са били: по два пъти съдия Румен Ненков като заместник-председател на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, главният прокурор Борис Велчев и председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Приз на магистрат и адвокат на годината са получавали също така зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов, адвокатите Александър Кашъмов, Михаил Екимджиев, председателят на Нотариалната камара Димитър Танев, проф. Емилия Друмева, конституционен съдия, съдия Мирослава Тодорова – в качеството й на председател на Съюза на съдиите в България, съдиите Лада Паунова от Софийския апелативен съд, Алексей Трифонов (като съдия от Софийския градски съд), Виолета Магдалинчева от Софийския градски съд, Николай Гунчев (тогава от Административен съд София-град) както и главният инспектор Ана Караиванова.

    Целта на конкурса „Юрист на годината” е да насърчи професионализма и достойнството в упражняването на правните професии, да отличи поведение, което способства за утвърждаването на върховенството на закона, правовата държава и независимостта на съда, да посочи изявени професионалисти, които по един или друг начин са се превърнали в олицетворение на определени общественозначими морални ценности при упражняване на професията.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Гр
      градски
      14 -5
      14:22, 14 фев 2017
      Браво !
    • 2
      То
      Тодоров
      13 -5
      14:29, 14 фев 2017
      Заслужил си приза с делата!
      Поздравления!
    • 3
      Бр
      браво
      13 -3
      15:35, 14 фев 2017
      еваларката
    • 4
      Ст
      Стар хасковлия
      10 -2
      15:56, 14 фев 2017
      Поздравления! Браво!
    • 5
      00
      0010
      13 -3
      20:49, 14 фев 2017
      Браво г-н Ташев , болшинството от колегите Ви не могат и на малкия Ви пръст да се мерят , защото при тях важни са само парите .
    • 6
      Ян
      Яна
      5 -3
      09:10, 15 фев 2017
      Браво и успехи на хасковския адвокат !

      Виж ти......имало и такива адвокати в днешно време ?
    • 7
      Въ
      Въпрос
      13 -1
      09:20, 15 фев 2017
      Защо тази номинация не е подписана от повече адвокати,а само от един?
    Последни новини