Най-много енергийни помощи се дават за твърдо гориво

Законодателните промени, които искат от Столичната община относно социалните помощи за отопление, биха засегнали значителна част от хората в цялата страна, които ги получават, и на практика трудно биха се реализирали. Огромната част от бедните семейства всъщност традиционно получават помощите именно за купуване на твърдо гориво.

Според данните на Агенцията за социално подпомагане за изминаващия отоплителен сезон най-много са отпуснатите помощи за отопление с твърдо гориво - 181 520 домакинства ги получават в пари, а малко над 14 000 - в натура. Общо близо 218 000 семейства са подпомогнати с целевата помощ за отопление. Останалите помощи са за електроенергия - 14 000, за топлоенергия - над 3000, и за природен газ - 133. 

Бедните семейства получават по 72.46 лв. месечно за отопление, което прави общо 362.30 лв. на сезон. Близо 46 000 домакинства са получили отказ най-вече заради това, че получават повече от определения диференциран минимален доход за отопление. Прагът за достъп зависи от вида на домакинството и е между 108 и 202 лв. доход на човек месечно. Право на помощта имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца е по-нисък от този праг, пише в. "Сега".

За този отоплителен сезон са отпуснати и 1600 помощи на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини