Реекспорт на лекарства обрича тежко болни. Преглед на печата

"Труд"

Реекспорт на лекарства обрича тежко болни

Реекспорт от страната ни на животоспасяващи лекарства за милиони евро обрича тежко болни пациенти. Само през януари 115 жалби са постъпили в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) и сигналите зачестяват.

В момента има криза с около 100 жизненоважни лекарства като антиепилептични медикаменти, инсулин, препарати за ревматоиден артрит и други. Това стана ясно в сряда след среща между представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.

"Стандарт"

Още 16 тунела - опасни

16 са тунелите в страната, които крият риск за живота ни. Това става ясно от анализа за състоянието на всички 34 подобни съоръжения в страната. Най-тревожно е състоянието на двата тунела край Велико Търново, на обходния път на Ловеч, както и на съоръженията "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол" на магистрала "Хемус", обясни председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Пирин Пенчев. Шефът на ведомството съобщи, че част от обезопасяването на тунелите и мостовете ще започне веднага.

"Монитор"

Кандидатите за книжка двойно по-малко на изпита

Кандидатите за шофьорска книжка ще са двойно по-малко по време на изпита. По 11 души ще могат да решават едновременно тестовете, а не както е сега - 24-ма. Това ще стане, след като през март заработят новите изпитни терминали. Според представителите на бранша по-малката бройка ще е по-лесна за контролиране. От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" уверяват, че това няма да доведе до забавяне в провеждането на изпити и чакащи курсисти. По-малката бройка ще се компенсира от повече дати за решаване на тестове. Досега изпити се провеждаха само в понеделник и вторник, но вече ще има възможност това да става през цялата седмица.

"Сега"

Чиновнически неразбории провалят европредседателството на България

Подготовката на българското европредседателство от 1 януари 2018 г. е пълен хаос, закъсненията са драстични и рискът да се изложим пред чужденците е съвсем реален. Ключови и сложни ремонти въобще не са започнали, не са решени въпросите със сигурността на делегатите и дори с елементарната логистика - кетъринг, настаняване, транспорт. Причината са бюрокрацията и скандалите между отделните държавни органи. Няма яснота и около бюджета. Това става ясно от отчета за подготовката на събитието към февруари, публикуван на официалната му страница eu2018bg.bg. Той бе представен от вицепремиера Деница Златева на заседанието на правителството в сряда.

"Дума"

БСП ще блокира СЕТА в следващия парламент

При наличието на достатъчно депутати в следващия парламент БСП ще блокира ратификацията на споразумението СЕТА между ЕС и Канада. Тази категорична заявка направи Корнелия Нинова, минути след като стана ясно, че ЕП е одобрил СЕТА. Евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев са гласували "против" скандалния документ.

"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили споразумението. Там ги е изпратил народът да представляват България, кой ги упълномощи да гласуват така?", възмути се Нинова. Тя добави, че партиите, които са изпратили в ЕП евродепутатите, гласували "за", трябва да понесат политическата отговорност за това национално предателство.

"Капитал дейли"

БТК плаща първи "данък" нови собственици

Българската телекомуникационна компания (БТК) скоро вероятно ще придобие миноритарен дял в прекия си собственик "Вива телеком България" срещу 43 млн. евро. Подготовката на сделката, за която съобщи сайтът "Студия Трансмедия", беше потвърдена от два източника на "Капитал". По този начин средства от телекома ще могат да се качат нагоре по веригата акционери и да стигнат до крайните собственици - Спас Русев (46%), руската ВТБ (20% минус 1 глас) и българските й мениджъри - братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев (с общо 19%).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини