Тръмп: ”Две държави за два народа” не е единственият вариант

Принципът "две държави за два народа" не е единственият вариант за уреждане на израелско-палестинския конфликт, заяви Доналд Тръмп.

Уреждането на израелско-палестинския конфликт на базата на принципа "две държави за два народа" не е единственият възможен път за постигане на мир в Близкия изток, каза днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.

На обща пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение във Вашингтон, американският лидер заяви, че независимо дали ще има една или две държави, той ще бъде доволен, стига израелците и палестинците да са доволни.

Тръмп призова израелския премиер да забави малко изграждането на еврейски селища върху земи, към които палестинците имат териториални претенции, но не изрази директна подкрепа за бъдеща независима палестинска държава, съобщи Асошиейтед прес. 

Тръмп и Нетаняху дадоха пресконференция в Белия дом, преди да разговарят на четири очи. Това е първото посещение на израелския премиер във Вашингтон, откакто Тръмп встъпи в длъжност.

Темите за обсъждане са израелско-палестинския конфликт, Иран и обещанието от предизборната кампания на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. 

Такъв ход би означавал, че САЩ признават Ерусалим като столица на Израел и би вбесил палестинците, които искат източната част на града, превзета от Израел през 1967 г. да бъде тяхна столица.

Американският държавен глава каза на пресконференцията, че би искал посолството да бъде преместено, но внимателно проучва въпроса.

Отговаряйки на въпрос, свързан със зачестилите антисемитски прояви през последните месеци в САЩ, Тръмп обеща да сложи край на престъпността и расизма в страната си, където вместо това ще се възцари любов. 

Коментари в сайта

Последни новини