Невиждан мор по пчелите, смъртността гони 60%

Невиждан мор на пчелите отчетоха тази година пчеларите. В някои райони смъртността е 50%, в други 80%, но като цяло в страната се забелязва средно ниво от 60%. Хората остават без поминък, възстановяването на 100 загинали пчелни семейства излиза на изрядните данъкоплатци около 20 000 лв.

Никой не доумява от какво точно е породена загубата на пчелите, виждали сме е и по-тежки зими, но такова чудо не е имало досега, коментират пчелари. Единственото обяснение е отмяната на дерогацията за третирането на земеделските култури с така вредните неоникотиноиди.

Това е изключително вреден инсектицид. Както за пчелите, така и за всички останали насекоми, диви птици, животни. И хората, разбира се, твърдят пчелари.

От БАБХ отчетоха една единствена доказана проба за смъртност на пчели в резултат на третирането с неоникотиноиди. За съжаление всеки пчелар в страната трябва да изпрати проби, която струват 400 лева, за да се докаже вредата от инсектицида. Поради финансовата невъзможност това да се случи, причината за масовия мор остава само предположение.

"Пчеларите, Грийнпийс и „Зелените“ обаче ще се борим със страшна сила да се отмени дерогацията за неоникотиноидите", заяви Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини