С общоградско тържество Димитровград отбеляза националния празник 3 март

    С общоградско тържество Димитровград отбеляза националния празник 3 март и 139 години от Освобождението на България.. Началото бе дадено с вдигане на българското знаме на площад "България". Химнът прозвуча в изпълнение на младата певица Кристин Стефанова и Забавно-духовия оркестър на Димитровград.. Последваха поздрави от официалните гости на събитието.

    В словото си кметът Иво Димов подчерта, че на 3 март преди 139 години е започнала историята на нова свободна България. Днес отдаваме почит и уважение към хилядите воини, загинали за свободата на България. "Нека бъдем единни и горди, че сме българи на този ден", заяви кметът.

    Към присъстващите се обърна и председателят на ОбС Гергана Кръстева. Поздрав отправи и зам.областният управител на Хасково Росен Кузев. Той честити националния празник на България и посочи, че на този ден винаги трябва да помним героичната борба на потомците ни за свободата.

    Шествие начело с Духовия оркестър премина по бул."България" и се отправи към паметника на Освободителите в парка пред ПМГ "Иван Вазов". Там венци и цветя положиха военните, ръководството на Общината и Общинския съвет, съветници, общественици, преподаватели, граждани и много деца. Преди това с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за Освобождението.

    Празничната програма продължи с шествие на гвардейския състав на Димитровград до площада пред Градска библиотека "П.Пенев". Там изява имаха децата от ОДЗ "Райна Княгиня", които изпълниха патриотични песни. Изявиха се изпълнителите от Общинския градския хор, както и таланти от школите към Детски и Младежки център. Празникът завърши с хоро. Още снимки от празника - вижте на Фейсбук страницата ни!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ми
      Мина
      4 0
      20:07, 3 мар 2017
      В Димитровград има булевард " Трети март" , който е входната артерия на града.Редно беше да бъде украсен подобаващо.След като за панаира с чалга и кебапчета може да се опънат транспаранти над булеварда , защо за националния празник липсва празнична украса.Даже е добре да бъдат приканени и гражданите ,а и притежателите на обекти по този булевард,да поставят трибагреника на тераси,прозорци. Един единствен флаг видях на булеварда.А там има читалище , общежитие,магазини,аптеки.Като не се сещат сами,задължете ги.
    • 2
      Че
      Честито
      5 0
      20:16, 3 мар 2017
      Честит празник българи ! Всеки българин трябва да знае и да почита Русия , освободила България от турско робство. Дала е 200 000 жертви за освобождението ни. Положила основите на нова България. Изградила основите на държавността и войската. Тука са дошли да освобождават братски народ . Няма друг такъв народ, който да е дал свидни жертви за освобождението ни. Почитайте Русия. Поклон ! За много политици думата Русия е забранена и трудно се произнася. Така възпитават и младото поколение за което Русия е само империя за завладяване на чужди територии без да отчитат общия ни славянски корен, българската азбука и църква. От това нещо не може да се избяга.
      Трагичното е ,че в близкото минало България се управлявала от наследниците на Спас Турчев, Кириак Стефчов......, а не от истинските поборници за свобода и истинските идеали които завеща-ха Левски и Ботев. Не напразно в момента се подминават истините. Смениха се ценностите. Но българският народ никога няма да забрави Русия. Напразни са опитите на някои политици- атлан-тици да подминат това. Не може да подминеш освободителя, този който е пролял кръвта си. Вместо да поднесеш почит и само почит. Без Русия и до днес нямаше да сме свободни. Кой щеше да ни освободи? Англия, САЩ, Франция,Германия, това са тези които съчиниха унизител-ния Берлински договор след Санстефанския мирен договор. Това са ни началниците и сега. Та българската армия в момента е сведена до цифрата на Берлинския договор, който срок е изтекъл. Така, че българи помнете и почитайте Русия!
    • 3
      Ка
      Както
      3 -2
      09:12, 4 мар 2017
      Както в статията така и на тържеството не беше произнесено от местните управници, че България е освободена от Русия от 5 вековно турско робство. Крие се умишлено истината, нима не са учили в училище, че нашия освободител е Русия, дала 200 000 жертви за нашето освобождение. Другите лъжи човек може да заобиколи, но да не споменеш паметта на пролятата кръв на братски народ, дошъл от хиляди километри и да загине за освобождението е кощунство. Освен това какъв при-мер се дава на младото поколение, че лъжата не подминава и святи за българина неща. Въпреки обръщението за 3 Март , кмет и председател на общ. съвет са с превес към лицемерието видно не споменават какво освобождение празнуваме на този ден. Такъв ли пример дават "първите уп-равници" на града. Докога с лъжите или да го отдадем на незнанието? Защо учители, директори на училища от ГЕРБ не ограмотят тези лица ако не знаят. Това се учи още в началните класове.
      Освен едно, манталитета на тези управници е да правят това което си искат или това което им е наредено, без да се базират на истината, на святостта, на хуманността и вярата.
    • 4
      То
      Този
      1 -1
      12:34, 6 мар 2017
      Този който е сърбал попарата на Орешарски не знае от кого е освободена България! Освен, че е голям натегач пред шефа си е и голям лъжльо. Орешарски правилно е постъпил така с него.
    Последни новини