Меричлери разпространи отворено писмо до МОСВ, прокуратурата и ДАНС

Кметът на Меричлери Николай Колев разпространи открито писмо до служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова, главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС. Причината - поредните твърдения в медиите, че "потресаваща екологична катастрофа е довела до заличаването на цял град“. В тази връзка кметът кани представители на средствата за масова информация да посетят населеното място и да се убедят какво е положението там.

„В продължение на години срещу град Меричлери се води целенасочена и последователна негативна кампания, която цели да създаде отрицателна и много грешна представа за града, на който съм кмет от 2015 г. Тук съм роден, тук съм израсъл и милея за този град.
В последните дни една телевизия  обяви, че ще сезира Вас, Главния прокурор на Република България и Държавна агенция Национална сигурност за „потресаващата екологична катастрофа, довела до заличаването на цял български град“. Сигналът е базиран на филм, заснет и излъчен от същата телевизия в началото на тази година, който изключително тенденциозно и невярно представя Меричлери като „град на смъртници, заличен от картата на Република България“ с висок брой заболели от левкемия, в който няма живот, няма граждани, няма надежда.
Като човек, който най-добре познава проблемите на Меричлери, личните истории и болки на всеки един от неговите жители, искам отговорно да заявя: Меричлери го има! Не сме умрели, живи сме и искаме да развиваме града, в който живеем!", пише кметът на Меричлери"
.

И допълва: "Относно непрекъснато тиражираните в определени медии твърдения за качеството на питейната вода в града, няма да се уморя да повтарям: Това е проблем с дългогодишна история и е бил известен на съответните институции още при пускането на сондажите за питейна вода в периода 1984 – 1986 г. По онова време обаче нормата за съдържание на арсен в питейна вода е била в други граници,  които след влизането в Европейския съюз са претърпели промяна и поради това водата ни влезе в графата негодна за пиене. Поради наличието на по-високи количества арсен в питейната вода на Меричлери, тя се смесваше с питейна вода от с. Златна ливада, като по този начин се регулираше количеството арсен в нея. След 1989 г. обаче, тъй като с. Златна ливада попада в друга административна област и бе прекратено водоподаването към гр. Меричлери.

В нашия град живеят близо 2000 души, имаме училище със 144 ученика, детска градина с близо 40 дечица и желанието ни е да направим училището професионално, за да получават децата ни професионални умения, а и за да можем да привлечем деца от околните населени места. През последните години в Меричлери дойдоха не малко хора от други населени места от Чирпанския край. Кажете ми, Госпожо Министър, как да обясня на тези 144 ученика и 40 малки деца, че някой някъде е решил да зачеркне бъдещето им и да води негативна кампания срещу града, в който живеят?! С какви очи да ги погледна, когато отивам на откриването на учебната година и на празниците им, какво да им кажа, след като има хора, които очернят името на града ни!?
 
Каня Ви най-учтиво в Меричлери – заповядайте, за да се убедите сама, че медийният образ на нашия град, налаган тенденциозно от определени медии, не отговаря на истината. Ние сме жизнени и мотивирани! Културният живот в Читалището ни не спира, а над 100 пенсионери посрещат заедно всички български празници! Имаме нужда от Вашата подкрепа да възобновим името на гр. Меричлери и да не позволяваме изкуствено да зачеркват прекрасния ни град!

 
Накрая Колев завършва: "Обръщам се и към всички представители на медиите: каня и вас в града, за да видите, че не умираме от левкемия и други измислени болести и че Меричлери не е заличен от картата и безвъзвратно погубен като град. Моля недобросъвестните журналисти- спрете да петните името на Меричлери, спрете да ни „убивате“ ежеседмично с публикации, филми, репортажи и да насаждате страх! В Меричлери са живели и живеят будни, културни и възпитани хора, които жадуват за бъдещо развитие на града!”

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Що
    Щом
    4 -3
    18:44, 18 мар 2017
    Щом като кмета не знае тогава кой. Съгласно Генералният план за водоснабдяване на гр.Мерич-лери се предвижда водоснабдяване от 2 кладенеца с по 20 л./сек., намиращи се западно от кв." Черноконево". През 2014 г. се започна изграждане на водопровод за питейна вода от десния бряг на гр. Димитровград- ПС " Крумска тераса" и ПС " Черногорово-градска". Ръкъвоството на "В и К" с управител К. Николов даде отрицателно становище за това водоснабдяване на Меричлери. Като основен мотив беше, че не се спазва Генералния план. Защото това са 2 кладенеца с чиста пи-тейна вода. Вместо това се замени със сега действащия вариант, с водоснабдяване от Димитров-град. За да се приеме този вариант, това отрицателно становище се замени в общината, управата на " В и К" също се смени политически и сегашния управител прие без забележки този водопро-вод.Услуга за услуга. Попитайте сегашния управител: смесва ли водата от Димитровград и от 3-те кладенеца от ПС "Меричлери". Какви количества се смесват. Колко вода има добита от Димитро-вград и от Меричлери. Какви количества ел.енергия има употребена от ПС " Меричлери" , от ел. подема в кв. " Марийново" и ел. подема от кв." Черноконево. Помесечно, от 2015 г. насам. Защото тези 3 кладенеца в ПС " Меричлери" работят. Не са спрени. За да има чиста вода гр. Меричлери трябва тези 3 кладенеца да бъдат спрени. И още нещо. Трябва да се спазват Генералните пла-нове и техните предвиждания, а не общината да си прави каквото си ще. В тази община има от-дел, има експертен съвет назначен от кмета, за да защитят в случая гражданите на гр. Меричле-ри. Единствен, който защити гражданите на гр. Меричлери, беше инж. К.Николов, който искаше да се изгради нова ПС в района на кв. "Черноконево", до 2- та кладенеца. Вместо благодарност беше уволнен и оплют от сегашното ръководство. Това да разгледат от прокуратурата, от ДАНС и от медиите.Генералният план беше подменен. Водоснабдяването беше подменено. Да се видят нещата от истинската им страна, а не само да се замазват. Така, че г-н кмете, разучете истината. Поискайте от " В и К" и общината Генералния план за водоснабдяване на общината, поискайте документи и сведения,запознайте се с нещата. Защото за тази кауза, гр. Меричлери да има хубава питейна вода бяха уволнени неправилно много специалисти. Тази тема вълнува и жителите му. Искат да знаят и да имат гаранции за здравето и живота си. Защото и малко арсен да има, не се подминава с лека ръка. Погледнато и в Димитровград жителите намаляват. Няма поминък. Къде са мините, колко хора работят в " Неохим", във " Вулкан"- няма ги, самоунищожих-ме се. Изгонихме младото поколение.
  • 2
    Ma
    maria
    10 -1
    23:27, 18 мар 2017
    защо не кажете кои отрови водата на Меричлери-Каолин и този с червените бузки.
  • 3
    Па
    паста Мери
    6 -1
    08:40, 19 мар 2017
    Има нещо сбъркано в цялата тази статия. Щом като и кмета не знае фактите е тръгнал да вини медията за филма, вместо виновниците допуснали всичко това да се случи. На калпава ракета космоса й пречи. МОСВ, ДАНС и прокуратура да разследват всички обстоятелства относно водата, природата и въздуха на гр. Меричлери. Кой допусна всичко това. Или всичко ще се потули и ще се изкара една медия виновна. Смешно нали! Кмете, щом като си се наел с тази работа, търси истинските причини. Огледай се и виж как стоят нещата и не повтаряй като папагал думите на твоя общински колега, който има пръст за сегашното водоснабдяване на гр. Меричлери.
  • 4
    Ми
    митко
    7 -1
    11:09, 19 мар 2017
    ами каолин сигурно гуши и този кмет на Меричлери
  • 5
    Гр
    Гражданин
    5 -1
    16:57, 19 мар 2017
    Гледам отвореното писмо на кмета и не вярвам на очите си. Този кмет от небето ли пада. Казва, че е кмет от 2015 г. В статия на дг нет от 28. 05. 2015 г. е поместена статията " Приключи изграждането на водопровода до Меричлери". Пуска е направен с надеждата в Меричлери да има хубава питейна вода. Само след 3 месеца и половина в дг нет, на 17.09.2015 г. е поместена статията " Водата в Меричлери пак негодна за пиене" в която пише: " Отново завишени нива на арсен в питейната вода на Меричлери са констатирани в 2-те проби, направени след пуска на новия водопровод на стойност над 3 млн. лв., чиято цел бе да отведе от Димитровград до там чиста питейна вода". Значи, казано е да отведе от Димитровград до там чиста вода. Този факт показва едно, че водата се смесва в черпателния кладенец в ПС "Меричлери". Преди пуска на този водопровод, вътрешната водопродна мрежа трябва да бъде промита и годна за пренос на чиста вода, а не със арсен както се оказва на 17.09.2015 г. След това вижте увъртанията на кмета на общината, това и онова. Замазване на очите. За да достигне до Меричлери водата се подава на много подема, което е енергоемко. От помпените станции в Димитровград са 6 подема, 1 подем в "Марийново", плюс един в " Черноконево" и последен подем в ПС " Меричлери". Общо 9 подема. От всичко това следва, че водата се смесва. Защо не се запечатаха кладенците в ПС "Меричлери". Този водопровод замени единствено правилния вариант с играждане на ПС с нови водоизточници намиращи се западно от " Черноконево" , така както изискваше Генералния план за В и К на община Димитровград. Този Ген. план не се спази от общината.
  • 6
    Бр
    Браво
    4 0
    22:11, 19 мар 2017
    Браво на кмета! Ашколсун! Каква мисъл, какво прозрение! Едно не разбрах от заглавието. Кой е написал отвореното писмо? Кмета или Меричлери? Виждаме, че всичко е цъфнало та чак вързало. Всичко е така хубаво, та чак всичко играе и се весели. А така. Какво от това, че от време на време пускат по малко арсен във водата. Това, че салкъм грозде не можете да откъсате от лозята. Но ние ще си пеем и играем. Между другото, на краля на Франция Луи ХVІ също са давали малки коли-чества арсен, за да не го отровят. Оживял, станал краля- слънце. Та кмете, както върви ще станеш кмета- слънце!
  • 7
    М-
    М- ри
    3 0
    12:34, 20 мар 2017
    Не знам кои журналисти са били в родното ми село, не съм гледал филма, но...когато сега сляза от автобуса, буца стяга гърлото ми, сълзи напират. Станало град по хрумване на Ц. Драгойчева едно време, моето село-град няма нищо общо с градовете. По - занемарено място не съм виждал! Чудя се по коя улица кметът ще преведе поканените от него да видят колко е хубаво и уредено. През лятото - трева над човешки ръст, тук-там парчета асфалт. И пустош!!! И тишина, защото хората са над 60 год.Имало училище, имало детска градина.... То остана и това да няма, ама предстои да е така. Не съм черноглед, мъчно ми е за това състояние. Имаше и басейн с минерална вода. Сега е руина. Имаше млади хора, сега ги няма. Не знам през какви очила гледа този кмет, ама явно топлото му местенце не е за изпускане. След закриването на рудниците Меричлери, по последни преброявания от 2011 год. беше 1600 човека. Сега сигурно е по- малко, защото много хора вече ги няма.Съдбата на селото е в ръцете на Общината и държавата.
Последни новини