Местан уличи Доган в двуличие. Преглед на печата

Скандалът между ДОСТ и ДПС е сред актуалните теми на неделните вестници.

"Съпредседателят на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан показа днес писмо от Ахмед Доган, датирано от октомври 2012 г., с което той е бил изпратен на конгрес на партията на турския президент Реджеп Ердоган. В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка. В него се възхвалява и властовия модел, който управляващата партия АКП е наложила. Местан обясни, че като назначен председател на ДПС е осъществявал последователно системна политика за размразяване на ледовете между партията и Турция, защото това се очаквало от него. "Знаех, че ако не успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата", допълни лидерът на ДОСТ, цитиран от БГНЕС. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, допълни той. Заяви обаче, че Турция не ни е враг, а стратегически партньор и са необходими прагматични отношения с нея... Думите му са по време на специална пресконференция, предизвикана от съобщение от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, разпространено на сайта на партията, с призив за националното самосъзнание. В него Доган говори за опасност от неосманизъм и нужда от обединяващ патриотизъм. Местан огласил писмото, за да се види "многопластовия образ на Доган". Риторично попита и кога Доган е бил искрен - пред конгреса, в писмото до Ердоган или сега... Иначе Местан коментира, че за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори. По думите му има комунистическа пропаганда - националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България. Като парадокс определи факта, че всички социологически агенции не давали на ДОСТ никакви шансове да влезе в новия парламент с прогнози от 0.3 до 0.7%, а в същото време партията била централна тема в предизборната кампания. Отговорът бил, че още със създаването си ДОСТ засегнали грамадни интереси

Той прогнозира и тежък наказателен вот за ДПС. "Глашатаите на сараите, убеден съм, също са наясно с това, което се случва. Залите отесняха за желаещите да присъстват на предизборните митинги на ДОСТ", допълни той. Прави се опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава, продължи с твърденията си Местан..." - в. "Дневник".

"ДПС: ДOCТ пycна фалшификaт, Доган не е пиcал тaкъв теĸcт "С възмyщение конcтатиpаме, че дoкато в Eвpопа и Бългаpия еxото от патpиотичното поcлание на нашия почетен пpедcедател д-p Аxмед Доган отеĸва, "доcт" изфабpикyва един доcта поcpедcтвен и откpовен фалшификат. Г-н Доган никога не е пиcал и още по-малко подпиcвал тaкъв теĸcт."..." - в. "24 часа".

Вестниците отделят подобаващо място на изборната кампания и острата размяна на реплики между двете основни политически сили.

"Избирателите, чиито данни са сгрешени в избирателните списъци, могат да поискат от общинската администрация коригирането им до края на днешния ден, информира Централната избирателна комисия (ЦИК). За целта е необходимо да бъде подадено заявление - Приложение № 8 от изборните книжа, до районната администрация или съответно кметството или кметския наместник. Кметът или кметският наместник разглежда заявлението в двудневен срок и се произнася с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място. Евентуален отказ може да се обжалва в срок от 2 дни пред съответния Административен съд, който се произнася в срок от 2 дни и обявява решението си незабавно. Поправките в избирателния списък се обявяват незабавно и се отразяват в списъка, публикуван на интернет страницата на общината, посочва ЦИК." - в. "Дневник".

"Борисов: Ще обърнем бюрокрацията с хастара нагоре Допуснах много грешки, включително и на президентските избори, че не представихме нашия кандидат, не пуснах нито един от министрите да обикалят страната, защото мислех, че е по-важно да си вършат работата в министерствата, но сме си взели поука", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти в Търговище. Доста сме направили в смесените райони, стотици километри сме възстановили от пътната мрежа, каза Борисов. "В Търговище сме пратили един от най-честните хора, трудно се намира такъв морален човек като Теменужка, не че ние не сме морални, но тя е еталонът, по който се мерим". "Ще обърнем бюрокрацията с хастара нагоре", каза лидерът на партията и подчерта, че доходите на младите семейства са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ. "Ние имаме възможност без да счупим пенсионния модел да помогнем на пенсионерите. А техните деца да дадат повече брутен вътрешен продукт, за да се повишат и пенсиите"..." - в. "Труд".

"Най-голямата тема за България е демографията. Миналата година раждаемостта е рекордно ниска, най-ниската откакто въобще се води статистика в страната ни. Не искам да чувам млади хора около мен, че искат второ или трето дете, но нямат възможност да го отглеждат". Това каза водачът на листата на "БСП за БЪЛГАРИЯ" в Перник Станислав Владимиров пред Дарик радио. Той добави, че демографската криза може да бъде преборена чрез семейно подоходно облагане, намаления на данъците на хората с малки деца, ако държавата осигурява храната и учебниците, всичко свързано с образованието на едно дете. "Ние не искаме децата да бъдат делени на богати и бедни от образователната система, защото всички трябва да имат равен старт", каза още Владимиров. Той бе категоричен, че държавата трябва да се грижи за своите деца, за да преодолеем катастрофата. "Всички ние се чувстваме като банкомати, когато отидем в болницата, защото българското здравеопазване ни разглежда не като пациенти, а като стока. Философията на разходването на парите в здравеопазването трябва да бъде променена", обясни Владимиров . Той добави, че в пернишко ежегодно изчезват болници и в част от общините вече няма дори спешен център. "Ние ще работим за създаване на такъв център във всяка община от област Перник", зарече се той. ДДС на детските храни трябва да бъде намалено..." - в. "Труд".

"Истински фурор предизвика в Бургас лидерът на БСП Корнелия Нинова. Над хиляда души пристигнаха за предизборната среща с нея и бурно я аплодираха. Огромната зала на бургаската опера се оказа тясна, за да побере всички симпатизанти. Нинова отправи сериозна критика към служебния кабинет и обяви, че правителството е неадекватно на обстановката. "Днес, на 17 март, 2017 година, въпросът на въпросите е за целостта на България, за суверинитета на България и сигурността на българският народ. Турция започва и размахва пръст на цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за партия ДОСТ. Турски посланик участва в агитация в България, а от вчера турски кмет иска повече гласове, за да въведат турски език като официален в нашата страна. За нас това е недопустимо и в тази ситуация български лидери, български политици, българското служебно правителство са неадекватни на обстановката", заяви Корнелия Нинова. Тя призна, че е изненадана от реакцията на Огнян Герджиков, който казал, че знае какво се случва и то не му харесва. Призова го да заяви, че не може чужда държава да определя вътрешния ред на България. Нинова поиска правителството да спре концесията на летище София, за да не бъде дадено на турска фирма. Поиска и да се отмени постановление 208, което позволява заселването на бежанци в български общини..." - в. "Стандарт".

"ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с ДПС. Няма да влезем в коалиция и с ДОСТ", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Разград, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му ГЕРБ се нуждае от категорична победа на 26 март, за да може да изпълни управленската си програма. "В коалиционно управление няма значение дали имаш 85 депутати, или 15. Не ни е нужна само победа, нужна ни е стабилност и увереност, че това, което предлагаме, е правилно", заяви той. Борисов коментира, че като премиер винаги се е стремил страната да има добросъседски отношения с Турция, но когато нападат Европейския съюз, нападат и България. "Изказванията на турски политици на ниво вътрешен и външен министър минават границата на допустимия тон. Не сме съгласни с това говорене и го осъждаме. Не трябва да позволяваме Балканите да се превърнат в буфер на конфликти", заяви той. Каза още, че ГЕРБ разчита на гласовете на българските мюсюлмани. Посочи партията като пример за етническа толерантност, където "всеки мюсюлманин може да стане депутат, общински съветник, министър". Лидерът на ГЕРБ заяви, че щетите след всяко управление на БСП са колосални, като даде примери с кабинета "Орешарски" и фалита на КТБ, с правителството на Виденов и фалитите на банките през 1996 г. Добави, че всяка дума на БСП е лъжа. "Вчера евродепутатите на БСП са взели решение да не се субсидират мините ни. Като Европа не субсидира въглищата в "Мариците", цената на тока ще се вдигне. Слушаме как щели да направят чудеса в енергетиката - те вече ги направиха: голям шлем, малък шлем, за които платихме милиарди. Управление на БСП ще е огромна грешка, след което отново ще плащаме милиарди дългове", заяви той." - в. "Дневник".

Вестниците проследяват и двата протеста, които блокираха пътни артерии.

"Пореден протест на миньори - този път от рудник "Оброчище", които вече повече от седмица настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестиращите затвориха за кратко международния път Албена - Добрич. Около 180 миньори искат увеличение на заплатите с 30 процента и уреждането на размера на годишния отпуск и ваучерите за храна, съобщи Нова телевизия. Работниците разказаха, че работят срещу максимум 610 лева, а преди няколко дни са получили заплатите си за януари. Служителите на мината трябва да получават и по 250 лева ваучери за храна, но и те не им се изплащат. От фирмата концесионер на мината отричат заплатите да се бавят и твърдят, че ваучерите за храна се плащат редовно." - в. "Сега".

"Протест срещу качеството на електроснабдяването на жителите на Панчарево и Кокаляне отново затвори за кратко пътя София - Самоков, информира Би Ти Ви. Междувременно стотина миньори тази сутрин блокираха за кратко пътя Добрич -Албена заради ниските си заплати. Протестиращите в Панчарево и съседните села се оплакват, че токът спира често, напрежението се променя, а сметките са много високи. Във вторник те ще внесат жалба и засега не предвиждат нови протести, докато не получат отговор. От ЧЕЗ коментираха за телевизията, че през 2016 г. са инвестирали около 100 хил. лв. в района, а тази година компанията предвижда цялостна реконструкция на възловата станция, осигуряваща електрозахранването в Кокаляне и Панчарево. Работниците пък в мината край село Оброчище, Добричко за пети ден искат по-високи залати. Те работят в четвъртото по големина в света находище на манган, повечето от тях - на минимална заплата. Становището на концесионера е, че протестът може да е с предизборни цели, а работниците - освен 460 лева получават по 250 лв ваучери за храна и бонуси." - в. "Дневник".

Ситуацията по границата с Турция все така е сред темите на всекидневниците.

"Мигpационният натиcк на бългаpо-тypcкaта гpаница е намалял c повече от 80% пpез тази година, в cpавнение c миналата, cъобщи миниcтъpът на МВР Пламен Узyнов по вpеме на инcпекция в Малко Тъpново, където бе заедно c военния миниcтъp Стефан Янев. Oбщо 8701 дyши cа били задъpжани от 1 янyаpи до 18 маpт 2016 г., за cъщия пеpиод на наcтоящата година задъpжаните cа 749 или 12 пъти по-малко..." - в. "24 часа".

"Не се предвиждат допълнителни мерки за охрана на българо-турската граница за предстоящите парламентарни избори, защото ситуацията е нормална. Това каза в Малко Търново служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев, цитиран от БНР . Той и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов инспектираха и строителството на оградата по българо-турската граница. Според данните от последните три дни на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново" няма увеличение на влезлите от Турция в страната ни превозни средства. Не е регистрирано увеличение и на преминаващите лица. Това уточни служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Със 100 души повече са регистрирани през последното денонощие, но по думите му, това се дължи на съботния пазарен ден. Извънредна ситуация по границите ни няма, бяха категорични и двамата министри от служебното правителство. 12 пъти пък е намалял миграционният поток през 2017 г. в сравнение с 2016 г., каза Пламен Узунов. При извършената инспекция на границата ни служебните министри Пламен Узунов и Стефан Янев са установили, че изграждането на оградата се извършва в срокове. На практика до края на месец май трябва да бъдат завършени последните 24 километра от защитното съоръжение в района на Хасково и на територията на Бургаска област..." - в. "Стандарт".

"Имам само една уговорка с Ердоган - България да има 0% мигрантски натиск на границата. Стиснали сме си ръцете да пазим границата и сме го изпълнили. По време на правителството на ГЕРБ България беше заобикаляна от Балканския път. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Търговище, цитиран от пресцентъра на партията си. Той обясни, че не дължи обяснение на никого, освен на българските граждани, които трябва да знаят истината..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Aтеш
    1 -1
    11:16, 19 мар 2017
    Разпръснахте овцете -Отървахте питомното, сега гонете дивото .....

    Господин Местан ,ако съм на ваше място .Първо ще си изчистя името и ще докажа че не съм бил никога -Павел .......А после, ще улича или разоблича когото трябва ......

    Изборите са на прага -нямате никакво време а ви трябва електорат ..........
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      2 0
      14:31, 19 мар 2017
      Ахмед Доган е този,който първо трябваше да изчисти името си а после да се изживява като хуманист, патриот и защитник на Правата и Свободите на бедните си братя и сестри.................СПРАВКА-----Още по време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на Държавна сигурност (Управление 3-то Военно контраразузнаване). През 1979 година е прехвърлен към Окръжно управление на МВР – Варна, а през 1979 година – към Първо главно управление. По време на агентурната си дейност използва псевдонимите „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“, като за работата му са запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество и собственоръчно написани агентурни сведения,
  • 2
    Ат
    Атакист
    2 0
    14:23, 19 мар 2017
    Много бързо забравих те от къде минаваше пътя на България към европа.Доган казваше през босфора
Последни новини