Дания вика турския посланик - заплашвали турци, критични към Ердоган

Турският посланик в Дания бе извикан в министерството на външните работи заради заплахи по адрес на местни турци, настроени критично към президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес.
 
Датският външен министър Андерс Самуелсен съобщи това днес след публикация във вестник "Берлингске", която цитира датчани от турски произход, че са били заплашени, че ще бъдат съдени за държавна измяна или че техни роднини в Турция ще си имат проблеми.
 
"Това е напълно неприемливо", каза Самуелсен пред датската обществена телевизия. Той обясни, че турският посланик е бил извикан да се яви утре в датското външно министерство, за да "можем да изясним какво те знаят и евентуално не знаят".
 
Цитираните в "Берлингске" датски турци казват, че са получили заплашителни послания във Фейсбук, по имейла или в телефонни обаждания, след като са разкритикували, според тях, злоупотребите с власт от страна на Ердоган.
 
"Взимам (заплахите) много насериозно", заявява датският депутат социалдемократ от турски произход Ларс Аслан Расмусен. Той е получил няколко съобщения, според които е било докладвано за него пред турските власти.
 
Представител на турското посолство в Дания не бе открит за коментар. Дипломатическото представителство не е отговорило на въпросите на "Берлингске".

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини