Как децата да бъдат отговорни към парите?

Едно голямо терзание на много родители е дали ще успеят да възпитат отговорни към парите деца. Много е трудно да се работи в тази насока и е необходимо много внимание към детайла, както и търпение.

Лесно може да се разглези едно дете като му се угажда и му се купува наготово. По-трудното е да създадем усещане за финансова отговорност у децата. Това става още от най-ранна възраст, веднага щом детето започне да задава въпроси за пари или за купуване.

1. Не се плашете от разговора за пари.

Не отлагайте говоренето за парите, спестяванията, финансите, задълженията, паричното ви състояние като семейство. Винаги обяснявайте на детето, независимо дали смятате, че ще ви разбере. Важно е да свиква от ранна възраст с отговорността към парите. Не използвайте детски и бебешки думички, но и не прекалявайте с финансовите термини, за да ви разбере детето.

2. Задавайте бюджет.

Най-голямата грешка, която много родители правят, е да дават накуп пари на децата си. Днес е удобно и често използвано от родителите даването на достъп до банкова сметка чрез дебитна карта, например, ако детето е по-голямо и може да борави с картата.

Рон Лийбър, колумнист на Ню Йорк Таймс и специалист по лични финанси съветва родителите да задават бюджет на децата си. Давайте им толкова пари, колкото са им нужни да купят определен предмет или няколко неща, за които предварително сте говорили.

3. Придържайте се към една система.

Например, премахнете керамичните прасенца касички, в които децата могат да събират малко монети. Вместо тях дайте на детето да пълни по-голяма кутия. Добре е да е прозрачна, за да може да следи докъде са стигнали неговите спестявания и да си прави сметка колко още трябва да спестява. Така ще се научи да оценява спестяванията в името на някаква цел.

4. Оставяйте детето да взима решения.

След като сте задали бюджет е важно да оставите малко отговорност и на детето. Нека то направи своите самостоятелни финансови решения. Дори ако направи грешка и остане без пари ще оцени още по-добре безразсъдството към финансите. Обяснете вашите предпочитания към разходването на парите, но оставете на детето възможност да вземе и свое решение, най-добре обосновано.
 

5. Не го спасявайте.

Дори детето ви да е свършило парите, не бързайте да го спасявате и да му давате още пари. Така ще свикне, че винаги може да разчита на родителите си и няма нужда да се старае да пести и да харчи разумно.

Не бъдете и прекалено груби в отказите си, за да не получите обратния ефект. Някои деца се обръщат към кражбата, именно при прекалено рязък подход от страна на родителите, особено в тийн периода.

Винаги обяснявайте мотивирано вашето становище и се предпазвайте от обидни квалификации към детето, например „ако не беше толкова глупав, сега щеше да имаш още пари“, „защо не мислиш като харчиш, сега ще си сърбаш попарата“ или други подобни.

6. Не крийте семейните финанси.

Най-добре децата осъзнават отношението към парите и спестовността като взимат пример от родителите си. Ако криете отношението си към парите от децата, те трудно ще си съставят модел на подражание. Ето защо чрез собствения си пример най-лесно можете да покажете на детето какво отношение към финансите да си изгради, най-вече с оглед на спестовността и рационалното харчене.

Източник: az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини