Димитровград пое уличните кучета на Асеновград, временно

    Община Асеновград подписа споразумение за временна услуга с Общинско предприятие "Благоустрояване" - Димитровград за улов, кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучета. До решението се стигна, след като от началото на февруари зоокомплексът в Пловдив преустанови приема на безстопанствени четириноги. Капацитетът на приюта бе изпълнен докрай заради оставените за съхранение там кучета-веществени доказателства по дело. Става дума за 50-те питбула, открити през октомври в промишлена зона в Пловдив, използвани за кървави боеве срещу залози. Споразумението с димитровградското общинско предприятие е подписано на 10 април, с последвала на 13 април първа заявка за акция. На 19 и 25 април са извършени два улова на общо 6 кучета. Това стана ясно от отговора на кмета Емил Караиванов на актуален въпрос на Мария Пейчева, общински съветник от Зелените в Асеновград.

    През 2016 г. общият брой заловени улични кучета е бил 139. Две от тях са имали късмета да бъдат осиновени, а останалите са минали по обичайната процедура - обработени и върнати обратно по места. Интересен, но не в положителен аспект, е фактът, че регистрираните домашни кучета през м.г. са едва 45 кучета, а платените такси тази година са 25.

    Въпреки че, съгласно клаузите на договора със Зооветеринарния комплекс в Пловдив, изпълнителят дължи 5% неустойка от договорената сума, в случай на отказ за изпълнение на поетите ангажименти, стъпки в тази насока няма да бъдат правени, поради "форсмажорните обстоятелства, заради които приютът не успява да изпълни поетите ангажименти".

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини