Исторически рекорд: Бойко Борисов става за трети път министър-председател на България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за трети път поема кормилото на държавното управление в България, с което поставя рекорд в историята на страната.

Досега в годините на прехода само Андрей Луканов е повторил мандата, но за кратко.

Бойко Борисов управлява от 2009 -а година с две прекъсвания, заради предсрочно сдаден мандат. В първото си правителство управляваше с малцинство, второто бе коалиция с РБ и АБВ , подкрепено от Патриотичен фронт.

Третият мандат на Борисов се осъществява в коалиция с Обединени патриоти, подкрепени от партия "Воля". Матемитачески това прави 135 депутатски гласа.

Новите министри и вицепремиери са 12.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще е вицепремиер и министър на отбраната, председателят на НФСБ Валери Симеонов ще е вице без портфейл.

Досегашният шеф на парламента Цецка Цачева оглавява правосъдието, Валентин Радев – МВР.

Здравеопазването отново е в ръцете на анестезиолог – ген. Николай Петров, който досега бе шеф на ВМА. Математикът и доктор по физика Нено Димов влиза в МОСВ. Емил Караниколов – бивш шеф на Агенцията по приватизация, поема икономическото министерство.

Едно от най-атрактивните ведомства – на земеделието, за което претенции имаха патриотите, е поверено на доскорошния шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Заместникът на Вежди Рашидов Боил Банов сяда в стола му. Още един зам.-министър става първи в ресора си – Николай Нанков ще ръководи регионалното министерство, откъдето отпадна Лиляна Павлова.

Главният секретар на образователното министерство от времето на Даниел Вълчев – Красимир Вълчев, който е финансист, ще е начело на МОН.

Шефът на НОИ Бисер Петков ще ръководи социалното ведомство.

Две са изненадващите рокади в кабинета „Борисов 3“.

Екатерина Захариева, която досега бе правосъден министър, е трансферирана във Външно, а Лиляна Павлова вместо начело на МРРБ ще е министър за българското председателство на Съвета на ЕС.

Постовете си запазват Томислав Дончев като вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Владислав Горанов отново ще е финансист №1, Теменужка Петкова остава енергиен министър, Ивайло Московски – транспортен. Николина Ангелкова ще продължи да ръководи туризма, а Красен Кралев – спорта.

Министър-председатлят Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя. 

През 1982 година се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. Същата година става командир на взвод, а впоследствие и командир на рота. 

В периода 1985-1990 година е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психофизическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен „кандидат на науките”. През 1990 г. напуска системата на МВР. 

Източник: epicenter.bg

Коментари в сайта

Последни новини