Доклад: ЕС може да ни спре парите по 5 оперативни програми

ЕС.

"Сега":

Доклад: ЕС може да ни спре парите по 5 оперативни програми 

Пет от европейските оперативни програми "Иновации и конкурентоспособност", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Транспорт и транспортна инфраструктура", "Региони в растеж" и "Околна среда" са пред спиране.

Това се разбира от Доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите три месеца, съобщава БГНЕС.

Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. "предварителни условия", които са заложени в Споразумението за партньорство. Към декември 2016 г. България не беше изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година.

Позиции. 

"Сега":

Плевнелиев vs. Радев: Съюзниците ни имат Ф-16, а не "Грипен"

Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Изборът трябва да се случи и с оглед геополитическата обстановка. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017) пред Би Ти Ви. В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", заяви още Росен Плевнелиев. Според него покупката на изтребители ще даде геополитически сигнал и прогнозира "тежко и отговорно" решение по темата за новия кабинет на Бойко Борисов.

Мигранти.

"Монитор":

929 незаконно пребиваващи у нас са изведени от страната

929 незаконно пребиваващи на територията на България са изведени от началото на годината, показва справка на МВР. Половината от върнатите мигранти са от Афганистан, а други 28% от Ирак. За периода 1 януари - 4 май 2017 г. властите са установили 516 нови мигранти. В изминалата седмица - миграционният натиск е бил изключително нисък. Установени са едва 38 мигранти. От началото на годината до 4.05.2017 г. на вход са задържани общо 362 граждани на трети страни, от които на зелена граница - 294 и на Гранични пунктове - 68 лица. Отчита се 79,3% намаление спрямо същия период на 2016 г., когато на вход са били задържани 1751 лица, сочи справка на МВР. От началото на годината до 4.05.2017 г. на изход на държавната граница са задържани 1642 лица, от които 1511 лица на зелена граница и 131 на ГКПП.

Сътрудничество. 

"Труд":

Орбан иска да продължи сътрудничеството с Борисов по въпросите, свързани с бъдещето на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави министър-председателя Бойко Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Изключително съм радостен да видя, че българският народ даде на Вас и Вашата партия - за пореден път - мандат да ръководите държавата", пише Орбан в поздравителния адрес. Той отбелязва, че е отворен към сътрудничество с цел да се засилят още повече отличните унгарско-български двустранни отношения. "Готов съм да продължим нашите общи проекти, за да задълбочим нашето икономическо сътрудничество и да развием връзката между нашите нации", добавя унгарският премиер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Калашников
    2 0
    15:05, 7 май 2017
    Ха сега де , и на крадливите ГЕРБЕРАСТИ взеха да им спират фондовете 😕
Последни новини