Земетресение в Китай взе жертви, силни трусове в Антарктида и Азербайджан

Най-малко 8 души са загинали, а 11 са били ранени при силно земетресение в Китай, станало вчера в 21:58 ч. местно време.

Магнитудът му е 5.4 по Рихтер, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, дълбочината е 10 км. Стени на сгради са се пропукали или срутили. 

Епиценнтърът е в Синцзян-Уйгурския автономен район в северозападната част на страната. Районът е сеизмичен, но повечето трусове причиняват само леки щети.

След първото земетресение в района са регистрирани още 3 труса - с магнитуд 5, 4 и 4.5, последното от които е станало днес.

Други две силни земетресения разтърсиха Азербайджан и района на Антарктида.

Трусът в Азербайджан е с магнитуд 5.1, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Той е регистриран в 7:24 ч. сутринта местно време (6:24 ч. българско). Епицентърът е на 123 км югозападно от столицата Баку, а дълбочината - 60 км.

Земетресението край Антарктида е станало в 20:23 ч. местно време на 10 май. Магнитудът му е 6.4. Епицентърът му е бил на 98 километра североизточно от остров Високой, който е част от архипелага Южни Сандвичеви острови, британска отвъдморска територия.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини