Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена, празникът е свързан и с нестинарски игри

Изображение 1 от 2

    На 21 май православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и майка му Елена.

    Флавий Валерий Аврелий Константин е римският император, който слага край на преследването на християните в Римската империя, издавайки Миланския едикт. През 330-та година той провъзгласява официално своето решение да превърне Византион в новата столица на империята, която е преименувана на Константинопол. Решението му е почитано близо 1000 години след неговата смърт, през които градът остава столица на Византийската империя.

    Света Елена, майката на император Константин била ревностна християнка. Издирила къде е била Голгота в Йерусалим, заповядала разкопки там и открила Гроба Господен и Светия Кръст.

    Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

    В някои селища на Странджа и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните: духът на светиите се вселява в тях, "прихваща ги" и подчинявайки му се, те вещаят от негово име. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство. Сутринта те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село. Всеки носи печени агнета, хлябове и погачи, ракия и вино. Населението устройва "панигир" - обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана. Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

    На 21 май имен ден празнуват Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини