Главчев от Околчица: Да помним, да сме свободни и човеци

Длъжни сме да помним най-важното, което Христо Ботев ни каза – да бъдем свободни и преди всичко – човеци, заяви председателят на парламента Димитър Главчев, който заедно с народни представители участваха във всенародното поклонение на връх "Околчица" по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Председателят на парламента се включи и в традиционния поход "По стъпките на Ботевата чета" до върха, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Главчев изрази задоволството си, че много млади хора са дошли във Врачанския Балкан, където "земята е напоена с кръвта на Ботев и неговите четниц", за да отдадат заслужена почит към делото на революционера.

"Убеден съм, че вие ще пренесете през времето спомена за войводата и неговите четници, чрез вас стъпките му ще отекват из друмищата на България, чрез вас ще продължат да звучат стиховете на Ботев, близки и родни", обърна се Димитър Главчев към присъстващите и продължи: "За пореден път на това най-високо място сме се събрали българи от различни области на страната, за да заявим, че не сме забравили Ботев, неговата любов към народа, неговата борба и саможертва. Събрали сме се, за да поднесем единствената мечтана от него награда - "да каже нявга народът - умря сиромаха за правда, за правда и за свобода", посочи още председателят на парламента.

Димитър Главчев подчерта още, че трябва да се отдаде заслуженото и на тези, които са съхранили спомена за подвига на Ботев и са ни го предали.

"За различните поколения българи, независимо от времето, социалното положение или географско местонахождение, Христо Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва, поезия с борба", подчерта още председателят на НС. Според него революционерът е идеалът за българин – горд и красив, борец по темперамент, поет по душа.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини