Кипърските преговори ще продължат в Женева на 28 юни

Лидерите на кипърските гърци и турци ще се завърнат в Женева на 28 юни за разговори, насочени към преодоляване на някои от най-болезнените въпроси по пътя на историческа сделка за обединението на Кипър.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще присъства на преговорите с лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис, който оглавява международно признатото правителство на острова, и неговия кипърски турски колега Мустафа Акънджъ, съобщи ООН.

Гутериш убеди двамата лидери да се върнат на масата за преговори по време на четиричасова среща в седалището на ООН в Ню Йорк в неделя. Гаранти в лицето на Гърция, Турция и Великобритания също ще присъстват, както и представител на Европейския съюз като наблюдател, предаде БГНЕС.

Специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде заяви в понеделник, че двугодишните дипломатически усилия за постигане на споразумение са в своята "крайна точка".

Основен спор остава новият режим на сигурност, който ще отговори на исканията на кипърските гърци за оттегляне на турските войски като приоритет, докато кипърските турци настояват, че други въпроси трябва да бъдат разгледани на първо място. Преговорите са насочени към създаването на нова федерация в Кипър. Несъгласието относно връщането на собствеността и споделянето на властта обаче все още не е напълно разрешено.

Специалният пратеник на ООН работи върху специален документ за сигурността, който ще очертае различните стъпки, необходими за справяне с исканията на двете страни.

Говорителят на ООН Стефан Дуярич каза, че предложената сделка за сигурност „ще бъде финализирана преди конференцията, за да помогне да се ръководят дискусиите за сигурността и гаранциите".

Ейде заяви, че следващият кръг на преговори вероятно ще продължи две седмици.

Кипър е разделен от 1974 г. насам. Турция поддържа около 35 000 войници в северната част на острова.

Организацията на обединените нации, която има 950 миротворци, служещи на острова, може да има известна надзорна роля за прилагането на новите споразумения за сигурност.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини