Над 1000 души в България чакат за трансплантации

Над 1000 души в България чакат за трансплантации, броят им се променя ежедневно. Това заяви пред БНР д-р Мариана Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации. Има и хора, които умират, докато чакат, каза тя.

Кръстосаното донорство трябва да се разреши в България, тъй като това е живо донорство, смята д-р Симеонова. Тя допълни, че в част от държавите с добре развито донорство дори не се налага кръстосано донорство.

Положително е, че трансплантациите не намаляват от 2014 година насам, която се смята за най-силната година, изтъкна д-р Симеонова.

Междувременно от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония организират дарителска кампания за 34-годишен мъж. Той е одобрен от Комисията за лечение в чужбина за бъбречна трансплантация, но са необходими 6 хиляди лева за престоя му за рехабилитация след операцията.

Пациентите, които вече са преминали трансплантация, отчитат липсата на Център за следтрансплантационно наблюдение у нас като един от основните проблеми на тяхната терапия. За целта хората пътуват в чужбина и осигуряват сами своя престой зад граница.

Председателят на пациентската организация Наталия Маева обясни, че държавата мисли за самата операция, а не мисли за времето, когато пациентът трябва да се чувства добре след нея.

В коментар за липсващия център за следтрансплантационно наблюдение тя заяви, че имат много победи в тази битка. "Само преди две години имаше т.нар. лимит за осигуряването на средства при разрешена трансплантация в чужбина. Наложи се първият трансплантиран пациент да доплати сам 30 хиляди евро за самата трансплантация. Успяхме да премахнем този лимит", каза Маева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини