17 нови професии влизат в дуалното обучение

В дуална форма на обучение от следващата учебна година ще бъдат включени 17 нови професии, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Новият план-прием предвижда от септември 923 деца от 17 области в страната да се обучават чрез работа за общо 29 професии в 29 професионални гимназии и паралелки.

Сред новите възможности ще бъде професията "Приложен програмист". Дуално обучение по нея е заявено в по една паралелка в Професионалната техническа гимназия "Никола Й. Вапцаров" във Враца и в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", се посочва в съобщението.

Обучение чрез работа в различни гимназии в страната ще има още по професиите "Електротехник" със специалности "Електроника", "Електрообзавеждане на производството" и "Електрически инсталации", "Техник на енергийни съоръжения и инсталации" със специалност "Възобновяеми енергийни източници" и други.

Три от новите специалности, по които ще има дуална форма на обучение, са по българско-швейцарския проект ДОМИНО. Това са "Автомобилна мехатроника", "Промишлена електроника" и "Мебелно производство". 

В рамките на проекта за последните две години са се включили 425 ученици от 16 професионални училища в страната. Участие са взели 62 фирми и предприятия.

Младежите, които се обучават в 11-и и 12-и клас в дуална форма, ходят два дни на училище и три на работа. За труда си те получават 90 на сто от минималната работна заплата в страната. Част от фирмите могат да предоставят и стипендии, които са отделно от възнагражденията на учениците. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини