Експерти и политици: Дерогацията ще спаси енергетиката

Дерогацията (частична отмяна на закон) е единственият възможен вариант за спасение на българската енергетика.

Констатацията обедини участниците на форум в Стара Загора, на който беше обсъдено бъдещето на големите горивни инсталации в комплекса "Марица-изток", съобщи БТА. Комплексът произвежда 40 на сто от електроенергията на страната. 

Решението е важно както за енергийната и икономическата сигурност, така и за националната сигурност, категорични бяха всички участници в дебата, от който зависи и бъдещето на близо 120 хиляди работни места. 

Премиерът Бойко Борисов са ангажира българското правителство да направи всичко възможно за намирането на разумни решения. Ще се търси консенсус за обща позиция с останалите 7 държави, които са засегнати от Референтния документ на Европейската комисия. 

Общите решения могат да бъдат в полза за България. Ние сме от едната страна на барикадата, заяви Сергей Станишев, Президент на ПЕС и евродепутат. Той предложи бързо да бъда изготвен план за модернизиране на българската енергетика с график и срок. 

Има допуснати грешки при изготвянето на Референтния документ, изтъкна евродепутатът Владимир Уручев. По думите му обаче един съдебен иск е обречен, защото в ЕП здравословния начин на живот е водещ, документът ще бъде внесен отново в пленарна зала и отново ще бъде подкрепен от мнозинството. 

Изпълнителната агенция по околна среда да поеме ангажимент през Агенцията за околна среда на Европейската комисия да бъдат спазени всички европейски изисквания, бяха изразените становища на енергийния министър Теменужка Петкова и на екоминистъра Нено Димов. 

Петкова предложи до септември всички горивни инсталации в комплекса "Марица изток" да изготвят реалистичен анализ на разходите, който в пъти ще повишава ползите от екология. 

Двамата министри поеха ангажимент да съдействат при подготвяне на анализа с обща методика за намаляването на замърсяването на серен диоксид, прах и живак. 

В ход е изработване на нова енергийна стратегия до 2050 година, която изработват специалисти от БЕХ и БАН и тя ще бъда съобразена с екологичните изисквания на ЕК, коментира министър Теменужка Петкова. 

В дискусията за бъдещето на големите горивни инсталации участваха още синдикалните лидери на КНСБ и КТ Подкрепа Пламен Димитров и Димитър Манолов, мениджъри на фирми от енергетиката и въгледобива, депутати от българския и европейския парламент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини