Студени досиета: 10 г. от стрелбата по Манол Велев

Точно преди 10 г. бизнесменът и съпруг на шампионката по стрелба Весела Лечева - Манол Велев, беше прострелян, изпадна в кома и до днес не се е възстановил.

Дир.бг припомня събитията около покушението срещу тогавашния председател на съюза на частните предприемачи „Възраждане” и един от големите дарители на БСП и кандидат-президентската кампания на Георги Първанов през 2006 г.

На 11 юли 2007 г., малко преди 11 часа, 48-годишният Велев е прострелян в кооперация на столичната улица "Мизия" №3, в която се намира офисът му. На влизане той е причакан във входа от неизвестен килър, който го пронизва с куршум в главата. През това време шофьорът му паркира отвън. След изстрела той откарва шефа си в "Пирогов".

Лекарите извършват спешна няколкочасова операция, след която съобщават, че състоянието на Велев е много тежко, тъй като куршумът е влязъл през тила и заседнал в лявото слепоочие. Следва дълго лечение във ВМА и Израел. Състоянието му се подобрява леко, но той така и не се връща към нормален живот. Оттогава близките му се грижат за него у дома с помощта на медицински сестри. 

След стрелбата полицията казват, че убиецът е среден на ръст, със зеленикаво яке и зелена шапка. Свидетелка го видяла как изглежда. Нито нейните показания, нито камерите в сградата обаче помагат за установяване на самоличността му. 

Близки на Велев твърдят, че той не е и имал бизнес конфликти и не е получавал заплахи, заради това не ходел с охрана. 

Не следващия ден след опита за убийство тогавашният премиер Сергей Станишев е извикан в парламента по искане на ДСБ. Той заявява, че Манол Велев не е таен спонсор или благодетел на БСП и неговите дарения са отчетени пред Сметната палата. Лидерът на БСП категорично отхвърля опитите да се лансират "нечистоплътни внушения” за обвързаност както с нея, така и с президентската институция. И уточнява, че Велев е съветвал държавния глава Първанов по въпросите на развитието на спорта, но никога не е имал статут на негов съветник. 

Станишев окачествява "нахалното" покушение като дълбоко премислен престъпен акт над обществено известна личност, спрямо която проверка на прокуратурата е показала, че няма никакви преписки или досъдебни производства. 

"Няма смисъл да се лъжем, че няма организирана престъпност в България, това е ясно”, признава премиерът.

Опитът за убийство на Манол Велев така и остава неразкрит. През 2009 г., когато е председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), съпругата му Весела Лечева заявява в телевизионно интервю, че има предположения кои хора стоят зад покушението срещу съпруга й. Според нея извършителите може и да не са между живите вече. 

Тя започва да говори, след като разследването по случая е прекратено без резултат. 

"Имам усещането, че някои от разследващите се бояха да бъдат по-активни и да стигнат до разкрития, защото се страхуваха за последствията", казва тя. 

Според нея поръчителите са взели решение да ударят Велев заради нейната работа и действия като шеф на ДАМС, с които са засегнати техни интереси. Тя не конкретизира кого има предвид, но описва „противника" като група с голямо влияние и ресурс да организира покушение посред бял ден в центъра на София. 

Тогавашният градски прокурор Николай Кокинов я кани на разговор, за да сподели своята версия за покушението. Той заявява, че ако Лечева назове конкретни данни и имена, разследването ще се удължи, и отрича то да не върви заради страх. Дори споменава, че има заподозрени. Тя приема поканата. Още няколко месеца разследващите работят. Резултат обаче отново няма.

Няколко години след трагедията със съпруга й, Весела Лечева, която сега е депутат от БСП, обявява, че има до себе си друг мъж - бившият шеф на НОИ Сотир Ушев. 

От брака си с Велев, с когото се женят още през 80-те години на миналия век, световната и олимпийска шампионка по стрелба има син.

Кой е Манол Велев

Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. На младини е състезател по мотоциклетизъм. Завършва Националната спортна академия. 

Президент на футболния "Академик" (София) и спонсор на "Вихър" (Горубляне), а от 2001 година и председател на Българската боулинг федерация.

Междувременно за известно време е кмет-наместник на кв. "Горубляне". 

Името му става публично известно през 1998 г., когато влиза в конфликт с министъра на промишлеността в правителството на СДС Александър Божков. Причината са "Черноморски солници", в които Велев и фирма "Д енд М" притежават част от капитала, а останалата е на държавата. След вдигане на капитала Велев получава контролния пакет върху бургаските солници. 

Пред покушението той участва в близо 20 фирми и сдружения. Член е на Надзорния съвет на НОИ от квотата на работодателите, където представляваше оглавявания от него съюз "Възраждане" (там членуваха и убитите Емил Кюлев и Илия Павлов). 

Има строителен бизнес, притежава маршрутни линии в София и заведения, занимава се с търговия с горива. Негова фирма държи казиното в хотел "Плиска", съдружник е и в Търговски център "Илиенци-2". 

Няколко месеца преди стрелбата печели търг за стопанисване на 480 дка земя на гръцкия остров Халкидики с намерение да строи курортен комплекс. 

Издава списанията "Бела" и "Аз", собственик е на радио "Спорт", има и фондация - "Деца и здраве".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини