Макрон обвинен за ”расистко” изказване

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе жестоко разкритикуван в социалните мрежи след негово изказване за един от "главните проблеми" на Африка.

По време на едно от заседанията на Г-20 в Хамбург журналист от Кот-д'Ивоар зададе въпрос колко страни имат готовност да реализират "план Маршал за Африка". 

В отговор на това Макрон отбеляза, че не счита подобен план за ефективен, тъй като проблемите на континента имат по-скоро "цивилизационен" характер, предава РИА Новости.

"Когато в една страна до ден-днешен се падат по седем-осем деца на една жена, вие може да изхарчите милиарди евро, но няма да успеете да стабилизирате ситуацията", заяви президентът на Франция.

Социалните мрежи се възмутиха след тези думи на президента, отбелязвайки, че той вижда проблема в невинни деца и не говори за това, как западните компании експлоатират Африка.

"Очевидно е, че разграбването на ресурсите от страна на западните компании не е част от проблема /на Африка/. Това е вина на седем-осем деца /на една жена-бел.ред/", пише със сарказъм коментиращ с никнейм @RiccardiTristan, отбелязвайки, че демографският проблем е резултат на икономическата изостаналост, а не причина.

"Франция колонизираше Африка и забавяше развитието й. За какви цивилизационни проблеми говорите вие?", пита коментиращ @HeleneSuana.

Някои коментиращи отбелязват, че речта на Макрон е пример за "ежедневен, ширещ се расизъм".

"Сега сме 2017 година, а Франция, както и по-рано, споделя колониални и расистки възгледи за Африка. Някои неща не се променят", възмущава се коментиращ @HugoMonin.

Планът "Маршал" представлява план за икономическа помощ от страна на САЩ за западноевропейските страни след Втората световна война. Той носи името на създателя си - американския държавен секратар по онова време Джордж Маршал.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини