Цветан Василев търси закрила в САЩ

Цветан Василев може да стане първият потърсил закрила в САЩ по закона "Магнистки". Според вашингтонския новинарски сайт The Hill Василев е предприел стъпки по процедурата. Василев е подписал с наскоро 6-месечен договор с вашингтонската фирма JWI Inc за придвижване на молбата му за кандидатстване за закрила срещу 50 хил. долара. 

 

За подписването на договора вицепрезидентът на американската компания Джоузеф Огъстин е летял до Сърбия, където Василев се намира в момента.

Процедурата по получаването на закрила по закона "Магнистки" може да отнеме неопределено дълго време, тъй като минава през съда, собствено проучване на Държавният департамент и Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, преди да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение.

Законът "Магнитски" касае осигуряването на защита на жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи. Редактираният вариант бе приет от Конгреса на САЩ преди година. Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Руския, след като разкри предполагаеми крупни финансови измами на държавни служители. До момента няма нито една официално подадена молба за закрила по редактирания текст.

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън също се е ангажирал със случая "Василев". Richardson Center for Global Engagement -  неговата организация с нестопанска цел, вече е защитавал политически затворници, работил е по опазване на дивите животни по света, но търси разширяване в посока защита на човешките права. Самият Ричардсън познава Василев от съвместната им работа в Атлантическия съвет, по думикте му пред The Hill. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    24
    245178
    2 0
    08:11, 5 авг 2017
    Аман от избягали крадци. Все се измъкват и не ги хващат, защото са обвързани със службите и с голяма част от управляващото ни вече 30 години комунистическо съсловие. Окрадоха България за себе си и си живеят у нас и по света, необезпокоявани от никого. Гадно е това, но можещите честни хора не се допускат във властта и това ще продължава дотогава, докато всички следи са прикрити окончателно, за да не се търси сметка на никой милионер-крадец. Наглеци, дето нямат страх от бога и срам от хората, но това няма да е вечно..
Последни новини