10 °C

Пет признака на емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност определя до голяма степен резултатите от контакта на хората един с друг и в обществото или в работата. Способността на хората да разбират и контролират себе си, да разбират и да се разбират с останалите, да решават всяка една ситуация и да генерират успехи - тази способност не може да бъде точно измерена. За разлика от IQ, емоционалната интелигентност може да се придобие и подобри или да закърнее и намалее. Донякъде даже можем да я прихванем от обкръжението.

Има много и различни показатели за висока емоционална интелигентност. Тези пет признака са бърз тест за откриването ѝ. Те са характерни за хората с висока емоционална интелигентност. Това са качества, които лесно се откриват в ежедневни ситуации - на работа или вкъщи.

Признак №1: Те приемат с критиката без отричане, вина, обвинения или oправдания
Хората с висока емоционална интелигентност имат развито чувство за самосъзнание - ясната представа за това, което ни прави щастливи, което ни тревожи, ядосва или отегчава. Самосъзнанието означава да знаем кои са нашите силни и слаби страни. То ни позволява да приемаме по правилния начин похвалите и критиката - фактите трябва да се отбележат, анализират и коригират, без изпадане в излишна паника.

Чувството за вина, когато някой ни критикува, показва само, че в действителност осъзнаваме грешката си, но не можем или не искаме да я признаем пред другите. Търсенето на оправдания е друга типична реакция на хора с по-ниска емоционална интелигентност.

Признак №2: Те са свободомислещи хора
Високото ниво на самосъзнание на емоционално-интелигентни хора им позволява да изслушат и разгледат внимателно всяка ситуация, без да реагират прибързано и необмислено. Те не осъждат автоматично чуждите идеи, само защото са различни. Отворени са към света и комуникират с хората свободно, без предразсъдъци, запазвайки позицията си, изучавайки чуждата.

Признак №3: Те са ефективни слушатели
Ефективното слушане изисква разделяне на фактите от тълкуванията на слушателя. Хората с висока емоционалната интелигентност могат да идентифицират емоциите на събеседника си и да извлекат смисъла на казаното при разговор.

Признак №4: Те не изопачават истината
Емоционалната интелигентност означава признание и уважение на емоциите на хората, около нас, но също и че истината не може да бъде премълчавана и фактите - изкривени. Хората с висока емоционалната интелигентност осъзнават колко важно и трудно е тежките послания да бъдат отправени и приети. Спокойно представяне на фактите - без излишен драматизъм или омаловажаване на случващото се.

Признак №5: Те се извиняват, когато сгрешат
Хората с висока емоционална интелигентност не губят ценно време в опити да докажат, че са прави, когато осъзнават, че са сгрешили. Вместо да търсят оправдания за грешката си, искрено се извиняват, поправят я и продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини