Мнозинството от кърджалийци смятат ,че отзоваването на посланик Гьокче,няма да подобри българо-турските отношения

Мнозинството от кърджалийци,включили се в анкета на сайта Кърджали бг вести смятат ,че отзоваването на посланик Сюлейман Гьокче няма да подобри българо-турските отношения.60 на сто от респондентите са на това мнение.Категорично на противоположната позиция са 20 на сто от включилите се в допитването.Още 20 процента смятат че отношенията ще се променят в положителна посока,но частично.

Дипломатът бе отзован 4 месеца предсрочно,след настояване на редица български политици и преди всичко на коалиционните партньори в кабинета Борисов-3 от ВМРО.Мотивите бяха,че се бърка безцеремонно във вътрешните работи на страната и подкрепя партия,която прокарва чуждо влияние.

  Анализатори смятат,че неговия приемник 51-годишният Хасан Улусой ще провежда по-умерен курс и ще работи за подобряване на двустранните отношения обтегнали се по време на служебния кабинет Герджиков.

  Улусой е специалист по човешки права,а един от приоритетите на неговия предшественик бе стимулиране на политически и неправителствени организации в претенциите им за признаване на статут на етническо малцинство на българските турци.Не е изключено Улусой да продължи тази линия.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини