Наказанието за заведение "Празен стол": Без звезди и глоба до 30 бона

Заведението в Созопол, което се прочу с такса "Празен стол", ще остане без звезди и ще бъде санкционирано с глоба от 1000 до 30 000 лева.

"Начисляването на такава такса е недопустимо. Това вреди на българския туризъм. При подобни нарушения на обществения ред потърпевшите непременно трябва да сигнализират органите на МВР. Извършените проверки показаха, че въпросното заведение отговаря на категоризацията си - 2 звезди. Освен санкцията от страна на КЗП, от Министерството на туризма предвиждаме и задействане на процедура по отнемане на звезди". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба на ресторанта в Созопол, който включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти.

Скандалът избухна, след като един от тях публикува касов бон, в който освен консумираните храни и напитки, бяха включени и по 20 лв. за незает стол на масата - за предварително резервирани места. Така клиентите трябвало да платят допълнително 80 лв.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведението Тони Матеев се оправда, че това било единичен случай.

Министърът на туризма бе категорична, че дори и след края на летния сезон разчистването на незаконни обекти по българското Черноморие ще продължи, като целта е обликът на курортите ни изцяло да се промени.

"Морето в момента е абсолютно чисто, изградени са редица пречиствателни станции и непрестанно се вземат проби за измерване чистотата на водата", обясни още Ангелкова.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов също коментира скандала в Созопол.

"Ако преддоговорните отношения и условия са поставени по категоричен и ясен начин, то търговецът е в правото си да сключи сделката с потребителя. Но ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", каза той в студиото на "България сутрин".

"Санкциите, които ще бъдат наложени на ресторантьора, могат да бъдат от 1000 до 30 000 лв. за нелоялно търговско поведение, а при второ подобно нарушение - до 50 000 лева. Могат да бъдат предявени определени условия преди сключването на сделката, но не може всеки да си измисля такси", категоричен бе Маргаритов.

По негови думи проверките на комисията показват, че нарушенията по Черноморието намаляват, въпреки че не всичко е изрядно.

"От началото на сезона сме направили около 2500 проверки и сме написали близо 150 акта. Сезонът минава добре. Тежки нарушения няма. Да се надяваме, че така и ще продължи", отбеляза той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини