Нови три социални услуги разкриват в Димитровград до 2019 година

Изображение 1 от 4

    „Социалните услуги са приоритет за Димитровград. В последните години сериозно награждаме тези услуги и периметър от нуждаещи се. До края на 2019 година имаме амбиция да направим така, че да развием още три социални дейности – деинституализация на възрастни хора с увреждания, център за настаняване на пълнолетни лица с деменция и център за настаняване от семеен тип за стари хора“.

    Това заяви при откриването на дните на социалните услуги в зала „Гросето“ днес кметът Иво Димов. Той бе категоричен, че Димитровград продължава да е сред водещите общини в България с добри практики в сферата на социалните услуги. И припомни, че 10 са социалните услуги в общината към момента, работи се по други 6 социални проекта, свързани с приемната грижа, личен помощник и грижа за бездомните и др

    Заместник – министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова също уважи форума, заедно със заместник – областните управители Стара Загора и Хасково – Петя Чакърова и д-р Стефка Здравкова. Димитрова също подчерта успешната работа на Димитровград в сферата на социалните услуги и посочи, че е впечатлена от сериозната ангажираност на Димитровград със социалните услуги, тяхното устойчиво развитие и разширяване.

    Има забавяне при приемането на първия 5-годишен план по деинституционализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, приета още през 2014 година, призна в Димитровград заместник-министърът на труда и социалната политика. Бе категорична, че е изключително важно това да се случи до края на тази година.

    Социалният форум под надслов „Актуално в социалната сфера“ се организира за 3-та поредна година. Целта е обмяна на добри практики и опит. Участват експерти и представители на институции от цялата страна – София, Варна, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Асеновград, Свиленград, Харманли, Любимец, Стамболово и Велинград, както и на неправителствени организации, В работата на форума, който продължава и утре се включиха и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НСОРБ, Агенция за социално подпомагане и специалисти от ресорни отдели в общините.

    Видео репортаж по темата – вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини