От диабет умират повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно

Изображение 1 от 2

    Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността от епидемия от диабет, сега тя вече е факт. Диабетът е световна епидемия, която взима по 5 милиона жертви всяка година - повече, отколкото са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Само за последните 35 години болните са се увеличили 4 пъти и сега са 422 милиона по света, а поне половин милион от тях са българи.

    Такава равносметка направи в месеца за борба с диабета проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничен център по ендокринология и геронтология в Медицински университет - София. По думите й проблемът е сериозен и мащабите на болестта са такива, че скоро няма да има семейство, което не е засегнато от нея. Обаче на този фон от ново национално проучване за България, което тя представи, личи, че информираността на хората за опасността от диабет намалява, вместо да се увеличава.

    Мащабите на епидемията

    В момента един от всеки 11 души по света е болен от диабет (8.5% от населението), но прогнозата на Световната здравна организация е, че за следващите 20 години делът им ще е вече над 10%. Двата вида диабет обхващат всички възрастови групи, като над половин милион са децата засегнатите от диабет тип 1 и се нуждаят от прием на инсулин през целия си живот.

    Голямата част от случаите обаче - 90% от всички - са на диабет тип 2 сред възрастни, но също и все повече сред деца. Това е диабетът, който се появява най-вече заради лошия начин на живот и съответно е предотвратим. А една от седем бременни жени има гестационен диабет, което е подценяван проблем, изреди проф. Танкова.

    За България прогнозата на СЗО вече е факт, като по изчисленията на здравната служба за 2016 г. 10.3% от българското население, или около 700 хил. души, са засегнати от болестта. Официалната статистика у нас е за около половин милион души с диабет, но специалистите вярват, че има поне още около 200 хиляди, които не знаят, че са болни, и вероятно няма да разберат, докато не се появяват неизбежните усложнения.

    Неглижиране на проблема

    Въпреки огромната налична информация за диабета и периодичните кампании на здравните служби вниманието на хората все още не е насочено към превенцията и правилния контрол на заболяването. Представителна анкета за България, проведена тази година, показва, че масово не се познават симптомите на диабета, макар и да се осъзнават опасностите за здравето, които създава.

    Жаждата, сухотата в устата, учестеното уриниране и лесната уморяемост са най-разпознаваемите първи симптоми на диабета, само че много от хората, които идват в клиниката за диагностика, казват, че са ги имали от много време и това не им е направило впечатление, разказа проф. Танкова. От анкетата, която е направена за пръв път през 2013 г., личи, че сега само малко над една трета от хората разпознават симптомите, докато преди четири години около две трети са били наясно с тях. Точно заради това в голяма част от случаите у нас диагнозата идва късно, когато вече има по-сериозни поражения по организма.

    Има проблем с информираността и на хората, вече диагностицирани с диабет, особено за това колко често да следят стойностите на кръвната си захар и какви трябва да са те. Една трета от тях не са посещавали лекар в последната година и не са измервали гликирания си хемоглобин (средната стойност на кръвната захар за последните три месеца). 20% дори не знаят какво е това и защо е важно.

    Рисковите фактори и помощ

    За диабетно болните в България са достъпни всички видове терапии, включително и най-новите, които се покриват от здравната каса. Технологиите и условията за лечението у нас са добри, осигуряват се вече и инсулинови помпи и консумативите за тях, но проблемът е, че има много необхванати, а около половината от тези, които са - не упражняват добър контрол върху болестта си, обобщи проф. Танкова.

    Много повече усилия здравната система и самите хора трябва да насочат към превенцията, като познават рисковите фактори, смята специалистът. Те са:

    - на първо място наднорменото тегло
    - заседналият начин на живот
    - нездравословното хранене и преяждане
    - стресът
    - тютюнопушенето

    Има и фактори, които са извън контрола на човек, като генетичната предразположеност и факторите на околната среда, но ако в семейството има диабетно болни, това означава още по-голямо внимание към правилния начин на живот за превенцията му. Всички други фактори подлежат на промяна и дори човек в преддиабетно състояние може да се избави от участта на диабет тип 2, ако положи усилия. Може да започне, като например провери гликирания си хемоглобин и се консултира със специалист.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини