Книгата на Биляна Раева бе представена при голям интерес в музея

    Представянето на книгата на димитровградчанката Биляна Раева препълни фоайето на Историческия музей снощи. "Миграцията село - град (по примера на Димитровград) представлява защитена дисертация на автора през 2012 година. Издадена е с финансовата подкрепа на Община Димитровград по повод 70-годишнината на града.

    Дълбок научен и съдържателен труд нарече книгата директорът на Историческия музей Елена Георгиева, която я представи. Според нея, изданието има огромно значение за културно -историческото наследство на общината и запазване на историческата памет. Книгата показва как се формира мирогледът на новия урбанизиран човек, който прекъсва връзките със селския бит и идентичност, посочи Георгиева.

    Биляна, която е завършила тукашната Езикова гимназия разказа, че книгата съдържа много факти, интервюта и спомени на хората, оформили облика на града. Представена е и адаптацията на мигрантите към градския начин на живот, влиянието на трудовия колектив, начина на труд и развлечение на хората.

    "Комисията, която разпределя средствата за книгоиздаване бяхме единодушни, че това е книгата, която да посветим на 70-годишнината на града", сподели пред присъстващите шефът на Хуманитарния отдел в Общината Антоанета Шаркова. Тя поздрави Биляна за издаването на научния труд.

    "Замислих се колко много миграцията изтощава физически и психически хората и как води до обезлюдяване на селищата. Но от друга страна, може да помогне за развиване на качества и умения, които дадена личност не подозира, че притежава", коментира Биляна. Не скри, че самата тя е част от този процес, тъй като в момента живее в Германия. Благодари на всички, че са дошли на представянето на книгата й.

    Проявата уважиха строители на Димитровград, културни дейци, препозаватели и възпитавици на ПЕГ "Д-р Иван Богоров". 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини