Любопитни факти за астрономията у нас представиха на форум в Димитровград

    История, традиции и бъдеще на Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св.Климент Охридски" представи на форум в Димитровград ръководителят на катедрата по астрономия доц. Евгени Овчаров. Пред ученици и преподаватели от местните училища той спомена и за любопитни факти от 120 - годишнината история на обсерваторията и промените, които е претърпяла в годините.

    Доц.Овчаров разказа и интересна информация от първите години на зараждането на науката у нас, първият телескоп на д-р Петър Берон и най-старият статичен телескоп, разположен в Астрономическа обсерватория на Софийския университет.

    С какво се занимава в момента катедрата по атрономия и за работата на българските учени в тази област днес говори още ръковидителят на катедрата. Поясни, че в последните години идеята е обсерваторията да стане притегателно място за хората, интересуващи се от науката за звездите.

    В рамките на събитието, което се проведе в зала "Гросето" днес имаше и доклад на докторанта към катедрата по Астрономия Милен Минев. Той бе свързан със съвременните  астрономически изследвания на най-високо енергетичните излъчвания във Вселената.

    Инициативата бе посветена на годишнината от зараждането на астрономията у нас и е по инициатива на НАОП "Джордано Бруно" и Община Димитровград. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини