План за градска мобилност разработва по проект Димитровград

    План за устойчива градска мобилност ще разработва Димитровград в рамките на международен проект. Идеята бе представена днес в кмеството от зам.кмета на Общината Яшо Минков. В разработката участват 14 партньори от 8 държави, а Димитровград е единствената българска община. Сумата отпусната за Димитровград е 150 441 евро, а финала е през май 2019 година.

    Целта на проекта, който се реализира в рамките на програмата за регион "Дунав" е да допринесе за намаляване на моторизирания трафик с 2-3 % през следващите 5 години. Предвидено е и въвеждането на различни екологични транспортни решения, поясни Минков.  Това обаче, ще бъде направено на пъ-късен етап, след като планът за градска мобилност бъде възложен и изработен.

    За подготовката му екипът по проекта в Димитровград е събрал различна статистическа информация, свързана начините за намаляване на вредните емисии газове, видовете транспорт в Димитровград, потока от туристи, както и целите на пътуване.

    Предстои в рамките на двудневна работна среща, която започна утре в Димитровград да бъдат обсъдени различни варианти на плана на градска молибност. Не повече от 10 български общини разполагат с такъв план, подчерта Яшо Минков. На база този документ в бъдеще може да се помисли за въвеждането на електроавтомобили, велоалеи и др. начини за екотранспорт.

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини