4 °C

Първите по рода си изображения на черни дупки може да се появят още тази година

Астрофизите се надяват, че в рамките на следващите 12 месеца, ще успеят да направят нещо, което никой друг не е правил преди, и което би могло да разшири значително познанията ни за вселената.

Черните дупки са участъци от пространсвото, чието гравитационно привличане е толкова силно, че дори светлината не успява да им се измъкне. Албърт Айнщайн пресказа съществуването на черни дупки в Теорията си за общата относителност, но дори той не бе убеден, че те все пак съществуват.

До момента никой не разполага с категорични доказателства за съществуването им. Телескопът Event Horizon Telescope (EHT) би могъл да промени това.

EHT представлява мрежа от телескопи по света. Работейки в хармония, устройствата разполагат със всичко необходима, за да уловят изображения на черна дупка.

“Разполагаме с ултра силно увеличение – еквивалента на това да преброите вдлъбнатините по голф топка в Лос Анджелис, намирайки се в Ню Йорк”, казва директорът на EHT Шепърд Доелман.

Учените трябва да успеят да погледнат през газа в галактиката Млечен път и през горещия газ обгръщащ самата черна дупка. За това е нужен телескоп, голям колкото Земята, ето тук се намесва EHT.

Екипът създал “виртуален телескоп с размера на Земята”, с помощта на мрежа от отделни радио чинии, разпръснати по цялата планета.

Те синхронизирали чиниите, така че да наблюдават една и съща точка в космоса по едно и също време и да запиват засечените радиовълни на твърди дискове.

Идеята е, обединявайки всички тези данни на по-късен етап, екипът на EHT да състави изображение, сравнимо с това, което би се получило от един единствен телескоп с размерите на Земята.

Екипът на EHT изпробва телескопа си за пръв път през април 2017.

В рамките на 5 нощи, 8 чинии по цялата планета се насочиха към Стрелец A – точка в центъра на нашата галактика Млечен път, за която учените вярват, че е приютила свърхмасивна черна дупка.

Данните от телескопа на Южния полюс успяха да достигнат Оберваторията Хайстак на Масачузетския технологичен институт едва в средата на декември, заради липсата на карго полети в този регион.

Сега, когато учените вече разплогат с данните от 8-те чинии, те могат да започнат своите анализи, с надеждата да ни осигурят първото в историята изображение на черна дупка.

Подобно изображение не само ще докаже, че черните дупки съществуват, но ще ни разкрие съвсем нови прозрения за вселената.

“Въздействието на черните дупки върху вселената е огромно. Смята се, че свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и самите галактики са еволюирали заедно с течение на времето. Наблюденията върху това какво се случва близо до хоризонта на събитията ще ни помогне да разберем вселената в по-широк мащаб”, казва Долеман.

С времето изследователите ще започнат да правят изображения на отделни черни дупки.

Това ще им позволи да определят дали Теорията на Айнщайн за общата относителност е вярна в частта си за границите на черните дупки, а ще им даде възможност и да разберат как нарастват и поглъщат материя черните дупки.

“Разбира се, няма гаранции какво точно ще видим, природата би могла да ни изиграе лоша шега. EHT обаче вече функционира, затова през следващите няколко години, усилията ни ще бъдат насочени към това да разберем как изглеждат черните дупки”, казва Долеман.

Екипът отказва да се ангажира с дата, на която резултатите ще са вече налице.

И все пак, сме по-близо от когато и да било, да се надяваме, че екипът на EHT ще улови изображение на черна дупка още през тази година

Източник: futurism.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини