11 °C

Протестиращите в болницата: Ако не се вземат мерки, общинското здравеопазване е обречено!

  Символичен протест събра в двора на димитровградската болница днес представители на МБАЛ "Св.Екатерина", Медицинския център и общопрактукуващи лекари. С ленти на ревера те подкрепиха недоволството, което бе организирано от Сдружението на общинските болници в България в много здравни заведения.

  "Ние алармираме за тези проблеми още от 2-3 години, цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 година, тогава минималната заплата 180 лв, а сега е 510 лв.", посочи управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матей Матеев.  Разчитаме държавата да отпусне 30 млн. лв. за общинските болници, да се увеличи цената на клиничните пътеки, както и да има облекчаване на някои от старндартите за здравните заведения, допълни още Матеев. Той посочи, че е оптимист за резултата от стачката, защото в противен случай болницата в Димитровград трябва да затвори.

  Зам.управителят на МБАЛ"Св.Екатерина" д-р Валентин Палашев припомни, че болницата обслужба предимно пациенти от общината. Около 6 000 души годишно преминават през здравното заведение, това са предимно възрастни хора и неосигурени пациенти.

  "Проблемът не касае само димитровградската болница, а цялото здравеопазване у нас. Общинското здравеопазване е оставено накрая, като излишно. Тази стачка е за това - да се разбере, че общинското здравеопазване е най-евтиното, но обслужва в страната близо 2 000 000 население", каза Палашев. Според него, ако не се вземат мерки, това здравеопазване е обречено на унищожение. 

  Ситуацията коментира и шефът на Здравната комисия към Общинския съвет д-р Вълчо Митрушев. Той сподели, че не може общинската болница в Димитровград да бъде зачеркната с лека ръка. Според него, закриването на болницата ще е престъпление спрямо хората, изграждали някога Димитровград. Посочи, че Общината и ръководството на болницата прави всичко възможно  тя да работи, но има и неща, които трябва да се решат на централно ниво.

  Между 50 000 и 60 000 лв. са разходите за ток, вода и отопление на МБАЛ "Св.Екатерина" месечно и може да се потърси вариант тези средства да се подсигуряват от държавата, смята д-р Митрушев. Той припомни и за подкрепата, която МБАЛ в Димитровград получава финансово от Общината и Общинския съвет и благодарение, на която болницата съществува все още. В последните две години здравното заведение е на печалба, а до февруари месец се очаква да бъдат изплатени забавените заплати на заетите в МБАЛ.

  Видеорепортаж по темата - вижте тук!

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Да
   Дани
   1 -2
   10:51, 16 яну 2018
   добре е да се протестира,но преди това е добре да се замислим.Общинското здравеопазване отдавна е умряло,и то защото самите медици го разболяха злокачествено.Общинските болници нямат печалба не заради ниските цени на клинични пътеки,а заради некадърността,алчността и наглостта на някои от лекарите.Казвам"някои",защото и между тях има все още неопорочени.Цената на клиничните пътеки е еднаква за всички болници,но някои са печеливши въпреки всичко.В болницата в Димитровград отдавна няма специалисти и колкото и да поскъпне клиничната пътека,просто няма кой да я използва,за да бъде платена на болницата!

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  17 окт 2019
  Последни новини