Ръководителят на Джаз трио Димитровград стана почетен гражданин на Хасково

Музикантът и ръководител на Акустично Джаз трио Димитровград Димитър Русев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Хасково". Решението взе на сесия днес Общинският съвет в областния град. Мутата, както е известен Русев е в основата на традиционните Международен фестивал HASKOVO JAZZ, Джазово лято в комплекс Русалка, Младежки джаз фестивал в Димитровград.

От няколко години той организира образователната програма за децата от детските градини под надслов “В приказния свят на Джаза”. Тя обхваща всички градини на община Димитровград. В същото време Митко Русев е носител е на редица престижни награди, автор е и на албуми с авторска музика.

Роден е през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. През 70-те години свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково.  В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. През 80-те и средата на 90-те години Мутата свири в различни групи за популярна музика. Следват турнета в Черна гора и Гърция.

Той е сред основателите на Джаз клуб Хасково през 1986 година, а от 1988 година е негов председател. В периода 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България.

По същото време е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио "Хасково". След закриването му продължава да води предаването в програмата на радио "Метроном". От 2001 година е ръководител на Акустично джаз трио. По негова инициатива в Димитровград се представят различни изложби на Полския, Чешкия или Унгарски културен институт в София.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини