Община Минерални бани печели два пъти повече от Кърджали от туристическия данък

Община Минерални бани има приход от туристически данък за миналата година от 47 000 лева.Близо 19 000 са нощувките,отчетени от общинска администрация.Това съобщи кметът на общината Мюмюн Искендер.Общо 43 са местата за настаняване,от които 41 работят.820 са леглата в общината.Строи се четиризвезден хотел и броят им чувствително ще се увеличи,подчерта кметът.

Приходите на Община Минерални бани са близо два пъти повече от показателите на Община Кърджали.

Едва 73 туристи нощуват в Кърджали на вечер според плащания от хотелиерите туристически данък. Общината няма законов механизъм за строг контрол, подчерта по време на  сесия на местния парламент кметът инж.Хасан Азис.

 Едва 27 000 лева са събрани от туристически данък през миналата година. Излиза, че от един автобус на ден на Перперикон е слязъл един турист, а в хотелите са оставали по един пътник и шофьора на вечер. Това отбеляза общинският съветник и общински лидер на БСП Георги Кючуков . Той предложи контролът да се извършва по данни от адресната регистрация, получени от МВР.

Законът е такъв, че  не дава възможност за контрол. Хотелиери крадат общината, крадат обществото, категоричен бе зам.-председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед. Той припомни,че през 2008 г. приходите от данък от туризма възлизали на 90 000 лева.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини