29 °C

Какво е емоционална интелигентност и защо ни е нужна

В последните години бизнесът търси все повече кадри, отличаващи се с креативност и емоционална интелигентност, а не само с дипломи и практически знания. Творческото мислене понякога е много по-ценно от сухата теория.

Какво значи да сме емоционално интелигентни
Това е умението да разпознаваме собствените емоции, както и тези на околните. Също така включва в себе си и качеството да контролираме емоциите си и да ги използваме успешно и на място за постигане на конкретни цели.

Все по-често емоционалната интелигентност се свързва с лидерството, с ръководенето на хора. Защото когато имаме контрол върху себе си, много по-лесно упражняваме контрол и върху другите.

Емоционалната интелигентност е тясно свързана и с емпатията. За да влезем под кожата на един човек, често трябва не просто да му съчувстваме и да се чудим как да го успокоим, а да съпреживяваме заедно с него.

Разбира се, без да приемаме присърце всички човешки драми. Трябва да знаем къде свършва емпатията и къде е време за реални действия, а не просто празни приказки.

Висок коефициент на емоционална интелигентност

Той личи по умелото разграничаване на емоциите, но не и с ясното заклеймяване на някои като негативни. По-важното в случая е да открием ;какво се крие зад нашия гняв например, за да елиминираме първоизточника, а не просто да потушим емоцията.
Ако сме емоционално интелигентни, ще знаем, че не трябва да предприемаме действия по влияние на моментнитеси усещания, а да оценяваме ситуацията в перспектива.
Това умение е еднакво важно както в общуването с най-близките ни хора, така и в работна среда. Няма конкретна формула за постигане на съвършена емоционална интелигентност, но не е правилно и да се заключи, че човек просто се ражда такъв.

И при индекса EQ, както и при добре известното IQ, могат да настъпят промени, зависещи единствено от нашата мотивация и цели. Ако работим в сферата на търговията и обслужването на клиенти или пък водим преговори и сключваме сделки,със сигурност трябва да обърнем внимание на това как емоциите могат да са ни от полза, а не просто да ги подтискаме, защото не е сега времето за тях, пише Forbes.


Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини