Адвокат от Хасково слага край на законната кражба на имоти

Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия иска да се сложи край на законовата кражба на имоти с така нареченото придобиване по давностно владение. Това е законова процедура, при която нотариус издава констативен нотариален акт за собственост на основание на 10-годишно владение на даден имот, доказано с трима свидетели.

“Процедурата е порочна и на практика се крадат имоти. Истинският собственик, или съсобственикът, има 5 години, през които може да оспори този акт, но в много от случаите той дори не подозира, че имотът му вече е чужда собственост. Всеки месец в хасковския съд има между 5 и 10 такива дела”, коментира Тодор Ташев.

Той е изпратил предложението си за промени в ГПК до министерството на правосъдието, омбудсмана Мая Манолова, правната комисия в Народното събрание, Висшия адвокатски съвет. Хасковският юрист предлага тази процедура да се извършва от съда, вместо от нотариусите. За целта е необходимо да се създаде нова глава в ГПК

“Особени производства”.

“На практика сега никой не проверява дали даден имот има собственик или съсобственици. Нотариусът няма такова задължение по закон. Освен това той има материален интерес да осъществи процедурата, защото получава процент от данъчната оценка на имота. Докато при съда не е така. Съществуват достатъчно регистри, в които може да се проверят всички обстоятелства около даден имот. Вярно е, че при съдебна процедура това ще се усложни в някаква степен, но пък ще бъде защитена неприкосновеността на частната собственост, както е по конституция. Освен това ще бъде защитено правото на държавата да придобие имоти без собственик”, обяснява Ташев.

Той уточни за Haskovo.net, че в закона за собствеността има текст, според който не може да тече давност при съсобственост на имот. В неговата практика обаче точно при такива случаи са най-масовите нарушения.

“Единият съсобственик е в Турция от години. Другият през това време придобива този имот, като води при нотариуса трима свидетели. Те заявяват, че човекът повече от 10 години стопанисва имота. И не лъжат. Така нотариусът издава констативен нотариален акт за собственост. А съсобственикът в масовия случай не подозира това. И когато научи, може да е късно”, допълва адвокатът. Само за миналата година той е водил 4 такива дела - за откраднати с любезното съдействие на закона имоти.

По думите му тази процедура е валидна повече от 50 години.

Haskovo.net припомня, че Тодор Ташев бе юристът, който миналата година успя да пребори Висшия съдебен съвет и да промени закон, който ощетяваше много хора. Става дума за указание на ВСС, което задължаваше съдилищата да възлагат вземанията си на частните съдебни изпълнители. Техните такси обаче надуваха неимоверно задълженията на хората и дълг от 5 лева се раздуваше до над 120, а глоби от 100 или 200 лева стигаха до над 1000 лв. В кампанията се включи и омбудсманът Мая Манолова. В крайна сметка законът за съдебната власт бе променен и ВСС вече трябваше да възлага вземанията си на държавните съдебни изпълнители и на агенцията по приходите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Ев
    Евалата
    96 -12
    16:34, 8 мар 2018
    на г-н Тодор Ташев, много сте голям. Продължавайте все така! Дай боже повече будни хора като вас в тая държава.
    • Ми
      Милен
      6 -4
      10:14, 9 мар 2018
      Нека Адвоката да обясни как ще се озаконяват и продават къщите по селата които нямат натуриален акт. Сградите от бившите ТКЗС също нямат натуриален акт и строителни книжа.Ако това се приеме нека се изработи механизъм за тези имоти. Единствения начин за селските къщи бе този! Нека Хасково НЕТ попита! Иначе показвате Некомпетентност и отваряте огромна дупка.
  • 2
    Го
    Големия
    12 -53
    16:48, 8 мар 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Ха
    хасковлия
    8 -8
    17:05, 8 мар 2018
    Има такава проверка,и тя се прави в Службата по Кадасър! Пращат се писма до всички,които са вписани като собственици/ако е различен от лицето,което иска скица или услуга/ и се чакат отговори,срокове..И сега е доста тромава процедурата,така че.....
  • 4
    Ма
    Мая
    42 -5
    17:55, 8 мар 2018
    Само така Тошко, отдавна на Хасково е необходим омбудсман
  • 5
    Ва
    Валя И.
    37 0
    20:08, 8 мар 2018
    От такива адвокати имаме нужда,а не обичайните Г-да юристи,гледащи само интереса да ни ограбят стабилно,щото я синчето има нужда от по-мощна кола,я на някой от палатите покрива тече...А интереса на клиентите,гражданите къде е...
  • 6
    Хр
    Христина
    27 0
    20:21, 8 мар 2018
    Нали в парламента има разни комисиики за какво ли нещеш, та те не знаят ли за тази простотия която именно те са я гласували и обнародвали?! Та се питам що за хора са там , и стигам до мн. Мн.грозни изводи!!!! Тояга , голяма тояга е нужна, иначе затъваме все повече в абсурди и мафиотски схими.
  • 7
    Не
    Незапознат
    12 -12
    22:21, 8 мар 2018
    Беспорно този адвокат заслужава похвалите по негов адрес но защо никой не обръща внимание на казаното от човека от Фейсбук?Нямам предвид кучката
  • 8
    Не
    Некой
    18 -9
    22:35, 8 мар 2018
    Процедурата по придобиване по давност не е само порочна, а в някои случаи е единствения начин при много объркани случаи, когато има починали, а останалите наследници не могат да се намерят или липсва нотариален акт. Дайте заради телефонните измамници да забраним телефоните!
  • 9
    Чи
    Читател
    11 -4
    09:06, 9 мар 2018
    Браво.
  • 10
    Пе
    Пешо
    12 -6
    10:04, 9 мар 2018
    Вие сте ненормални !Представяте ли си какъв панаир ще настане в съдилищата ? Ами както е сега положението и има наследници /съсобственици/ ,които от 30-40 години са в чужбина и нямат намерение да се връщат, само призоваването им ще отнеме години. Ами през това време, имотите които са напуснали без да се интересуват и без да са се погрижили за тях,кой им плаща данъците,отдава под наем и се грижи за тях,в т.ч прави подобрения. Колко са хората от селата или от града,които построиха къщи без строителни разрешения,само с типови договори много от които ги няма дори и държавен архив,колко са и хората ,които фигурират като собственици на имоти,само в емлячните регистри,без да имат нотариални актове ? Института на обстоятелствената проверка не е от 50 години, а много отдавна. Стига платен пиар на хора без достатъчно сериозна правна аргументация.
    • То
      Тодор
      5 0
      12:16, 9 мар 2018
      В този случаи си е чиста кражба на имота доколкото давност между съсобственици не тече чл. 31 от ЗС.
  • 11
    Гр
    Градския му
    4 0
    13:46, 9 мар 2018
    Много хубаво ковьорче има зад гърба му. Личи си че е класен адвокат.
  • 12
    Се
    селянка.
    6 -5
    06:52, 10 мар 2018
    Г-н Ташев добре слага край на кражбите на имоти,но защо не сложи край на кражбите от хранителния магазин на с.Долно Белево,където негова лоднина е притежател на магазина.Продава стоки както на цени каквито тя си хареса.Няма етикети,няма цени определени.Ако днес продава салам на цена парчето 2.30 лв. утре същия салам ще е 4 лева.и други подобни.Или там може да си игра както сииска,разбрах че му е майка.
  • 13
    Ив
    Ива
    0 -1
    10:14, 12 мар 2018
    Представете си, ако вие обитавате къща/имот повече от 10 години, плащате си данъците, правите си ремонти на целия имот, защото си иска поддръжка. Никой не се интересува с години какво се случва с този имот, нито от какво има нужда имота и изведнъж ей така се сеща че имал дял и може да си докара някой лев... Малко е грубо, не мислите ли? Всеки случай има и своята морална гледна точка.
    • Ин
      Интересно
      0 0
      14:16, 12 мар 2018
      И как става обитаването на имот/къща повече от 10 години под наем или на принципа на кукувицата да завзема чужди гнезда както например правят тъмно зелените избиратели ?
    • Пе
      Петя
      0 0
      11:40, 15 мар 2018
      Когато имота е наследствен, например, и едните съсобственици полагат грижи, а другите се сещат само за ползите.
  • 14
    Не
    Недоволен
    1 -1
    11:28, 12 мар 2018
    Най голямата тъпня на тая процедура е, че имотът се придобива от владелец, който го ползва без правно основание, т.е. самонастанил се. И законът вместо да го принуди при поява на собственика да си плати наема, се случва обратното. Абсолютна тъпотия е закон да стимулира противоправните действия. По тая логика дайте всички да почнем да се самонстанявааме в разни имоти, все някъде ще изкараме 10г. /или ще намерим свидетели да го потвърдят/. Поне основанието за ползване на имота да беше законно, примерно наемател или арендатор, някой който собственика е пуснал да ползва имота. Тогава вече има и правна логика, понеже човекът го е поддържал години наред, плащал е наем, подобрявал и т.н. инвестирал е в него време и средства.
Последни новини